ÇOCUK FONU

1. Fonun amacı nedir?

Çocuk Fonu’nun 2024 dönemini, çocukların haklarının tesisi ve ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini desteklemek amacıyla Kırmızı Uçurtma Destek Çemberi ve Turkey Mozaik Foundation iş birliği, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle hayata geçiriyoruz.

2. Başvuran kuruluşlarda aranan özellikler nelerdir?

  • Türkiye’de kurulmuş dernekler, vakıflar, kâr amacı gütmeyen kooperatifler*, sendikalar, vakıf üniversitesi uygulama ve araştırma merkezleri, federasyonlar/konfederasyonlar,**
  • Çocuk alanında deneyim, kurumsal kapasite ve vizyona sahip olan,
  • 2022 yılı gelirleri 4.000 TL – 4.000.000 TL arasında olan kuruluşlar (2023 yılı ve sonrasında kurulan kuruluşlar için bir bütçe kısıtı bulunmamaktadır.)

(*) Kâr amacı gütmeyen kooperatif, “içinde kârın hissedarlara dağıtılmasını yasaklayan bir hüküm bulunan kuruluş sözleşmesine sahip olmalı” ya da bu hükmün olmaması durumunda “kooperatifin son üç yılını kapsayan bir mali denetim raporu yoluyla, kârının hissedarlara dağıtılmamış olduğunu kanıtlamalı ve Yönetim Kurulu kârın sonraki yıllarda da hissedarlara dağıtılmayacağını gayrikabili rücu karar altına almış” olmalıdır.

(**) Meslek odaları, meslek birlikleri, barolar, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, spor kulüpleri, şirketler, üniversiteler, kamu kurumları ve yerel yönetimler fondan yararlanamazlar. Ancak başvuru sahibi kuruluşların bu yapılarla iş birliği yapmaları mümkündür.

Vakıf üniversitelerinin uygulama ve araştırma merkezleri başvuru yaparken bu merkezlerin bütçesini iletmeleri beklenir.

Her kuruluştan yalnızca bir başvuru kabul edilecektir. Birden fazla başvuru gönderen kuruluşun son başvurusu dikkate alınacaktır. Öte yandan, bir kuruluş birden fazla başvurunun ortağı olabilir.

Sivil Toplum için Destek Vakfı’ndan, daha önce hibe desteği almış veya almakta olan kuruluşların başvurmasının önünde bir engel yoktur.

3. Başvurularda aranan öncelikli konular nelerdir?

Başvurular yeni proje veya devam projesi biçiminde yapılabilir.

Hibe başvurularının aşağıdaki öncelik alanlarından en az biriyle ilişkili olması beklenir;

  • Çocuk yoksulluğu ile mücadele, eğitim dışında kalan çocuklar ve çocuk işçiliğine yönelik çalışmalar,
  • Çocuk yoksulluğu kavramını toplumun geniş kesimlerine anlatarak farkındalık kazandırmayı hedefleyen çalışmalar (atölye, eğitim, kampanya, vb.),
  • Çocuk yoksulluğu ile mücadele alanında mevcut çalışmalarını/hizmetlerini devam ettirmek isteyen kuruluşların faaliyetleri/devam projeleri,
  • Yoksulluk koşullarında yaşayan çocukların iyi olma hallerini ve haklara erişimlerini destekleyen çalışmalar.

Eğer hibe kapsamında bir araştırma yapılacaksa verinin (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili gizlilik kurallarını da gözeterek), başka STK’lar tarafından da kullanılması amacıyla hazır hale getirilmesi ve açık kaynak olarak paylaşılması hibenin kullanım şartlarından biridir.

STK’lar, kamu kurumları, yerel yönetimler ve özel sektör kuruluşları ile ortaklık, iş birliği, eş finansman mümkündür ve teşvik edilir, ancak zorunlu değildir.

Yukarıda belirtilen önceliklere uygun olarak yapılacak hibe başvurularının bütçelerinde satın alma (ekipman, malzeme, teçhizat vb.) ve/veya insan kaynakları kalemleri uygun harcama kalemi olarak kabul edilir. Ancak bütçenin tamamının ya da önemli bir oranının bu tür kalemlerden oluşmaması beklenir. Eğer bu durum kaçınılmaz ise başvuru formunda konuyla ilgili açıklama yapılması gerekir.

Üçüncü taraflara hibe vermek, nakdi destekler ve/veya burs destekleri uygun bütçe kalemleri değildir. Ancak bu işlerin yapılabilmesi için gereken bütçe kalemleri (program kapsamında farklı destekler, burs sağlamak için gereken insan kaynağı gibi) talep edilebilir.

4. Projenin uygulama süresi ne kadar olmalı?

6-12 ay

5. Fondan en fazla ne kadar hibe talep edebiliriz?

Çocuk Fonu’na yapılacak başvurular için hibe üst sınırı 675.000 TL’dir.

6. Fonun toplam büyüklüğü nedir?

Fon kapsamında verilecek hibenin toplam tutarı en az 2.000.000 TL’dir. Değerlendirme Komitesi, kriterler çerçevesinde ve gerekli gördüğü takdirde yapılan başvuruları olumlu değerlendirmeme ya da dağıtılacak hibe miktarını artırma veya azaltma hakkını saklı tutar.

7. Son başvuru tarihi nedir? 

Başvurular için son tarih 1 Kasım Cuma günü saat 18.00’dir.

8. Hibe süreci ve takvimi nedir?

Desteklenecek projelerin Aralık ayı içerisinde başlaması gerekir.

Çocuk Fonu’nun duyurulması 1 Ekim 2024
Son başvuru tarihi 1 Kasım 2024, saat 18.00
Başvuruların değerlendirilmesi Kasım 2024
Desteklenecek kuruluşların duyurulması Aralık 2024 başı
Sözleşmelerin imzalanması Aralık 2024 ortası
Projelerin başlaması Aralık 2024 ortası

9. Hibe almaya hak kazanan kuruluşlara hibeler ne zaman aktarılacak

Sözleşmenin imzalanması için gerekli bilgi ve belgelerin başvuru sahibi tarafından sağlanması durumunda hibeler kuruluşlara Aralık ayından itibaren 3 taksit halinde aşağıdaki oranlar doğrultusunda iletilecektir:

  • İlk Ödeme (%60): Hibe sözleşmesinin imzalanmasının ardından
  • İkinci Ödeme (%35): Ara raporun onaylanmasının ardından
  • Son Ödeme (%5): Final raporunun onaylanmasının ardından

10. Hibelerin harcanmasıyla ilgili hangi kurallar geçerlidir?

  • Hibelerin sadece bu hibeyle ilgili harcamaların yapılacağı bir banka hesabına aktarılması gerekir. Tüm harcamaların fatura veya fiş karşılığı ve banka havalesi yoluyla yapılması zorunludur. Desteklenen kuruluşların hibe kapsamında yaptıkları harcamaların faturalarını üç sene boyunca saklamaları gerekir. Gerekli görüldüğü takdirde Sivil Toplum için Destek Vakfı tarafından -masrafları karşılanacak biçimde- mali denetim talep edilebilir.
  • İnsan kaynakları maliyetleri yasal vergileri ile beraber uygun harcama kalemi olarak kabul edilir.
  • Üçüncü taraflara hibe vermek, nakdi destekler ve/veya burs destekleri uygun bütçe kalemleri değildir.

11. Fonun görünürlük kuralları nedir?

Hibe alan kuruluşların internet sitelerinde ve hibe kapsamında hazırlanacak tüm iletişim materyallerinde hem Sivil Toplum için Destek Vakfı’nın hem de fonun destekçileri olan Kırmızı Uçurtma Destek Çemberi ile Turkey Mozaik Foundation’ın logolarına yer vermesi beklenir. Destekçi kurumlar, desteklenen faaliyetlerin iletişim çalışmalarını yapabilir. Detaylı görünürlük kurallarına buradan ulaşabilirsiniz.

12. Hibenin raporlaması nasıl yapılacaktır?

Hibeden faydalanan kuruluşların Sivil Toplum için Destek Vakfı tarafından kendileri ile paylaşılacak ara rapor ve final raporunu sözleşmede belirlenen takvime göre paylaşması gerekir.

Desteklenen kuruluşların hibenin etkisinin ölçülmesi amacıyla yapılacak izleme ve değerlendirme faaliyetlerine, görüşmelere ve anket çalışmalarına katılması beklenir. Ayrıca, Sivil Toplum için Destek Vakfı ve fon paydaşları tarafından kuruluşlara ziyaretler gerçekleştirilebilir ve proje izleme ve değerlendirme çalışmaları kapsamında ek görüşmeler talep edilebilir. 

13. Başvuru formuna nasıl ulaşabilirim?

Ön hazırlık yapmak için bu çağrıya özel hazırlanmış başvuru formunu bilgisayarınıza buradan indirebilir ve başka bir dosyada başvurunuzu oluşturabilirsiniz. Böylece daha sonra başvuru formuna ilgili alanları kopyala-yapıştır yaparak ilerleyebilirsiniz.

Başvuru formu: https://bit.ly/4eGAgT6 

Örnek bütçe formatına buradan ulaşabilirsiniz. 

Örnek zaman planına buradan ulaşabilirsiniz.

Fonla ilgili sorularınızın cevapları internet sitemizde yer alan Sıkça Sorulan Sorular bölümünde olabilir. Diğer sorularınız için kurumsal@siviltoplumdestek.org adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çocuk Fonu’nun 2024 Dönemi Başvuruları Sona Erdi

| Çocuk Fonu | No Comments
Çocukların haklarının tesisi ve ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini desteklemek amacıyla Kırmızı Uçurtma Destek Çemberi ve Turkey Mozaik Foundation iş birliği, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle hayata geçirdiğimiz Çocuk Fonu’nun…

Çocuk Fonu’nun 2024 Dönemi Başvuruları Açıldı

| Çocuk Fonu | No Comments
Çocukların haklarının tesisi ve ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini desteklemek amacıyla Kırmızı Uçurtma Destek Çemberi ve Turkey Mozaik Foundation iş birliği, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle…

Kozalak Derneği ile Yerküre Dostları Validebağ ile Bağ Kuruyor! Projesini Konuştuk

| Çocuk Fonu | No Comments
Kozalak Derneği, sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesi, sürdürülebilir yaşam biçimlerinin yaygınlaşması ve küresel yurttaşlık bilincinin gelişmesi için gerekli bilgi ve becerileri çocuk, genç ve yetişkin tüm öğrenicilerin yaygın ve/veya örgün eğitim metotları…

Zeytin Çekirdekleri Derneği Renkli Saatler Projesini Tamamladı

| Çocuk Fonu | No Comments
Zeytin Çekirdekleri Derneği, bütün çocukların eğitime ve sanata ulaşma haklarının olması gerçeğinden hareketle sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı, kaliteli eğitime ve sanata ulaşamayan, maddi imkanları olmayan 7-11 yaş arası çocuklara bu alanlarda…

Uçan Süpürge ve İletişim Araştırma Derneği ile Bilim ve Teknolojide Kız Çocuklar Projesi Kapsamında Yapacakları Çalışmaları Konuştuk

| Çocuk Fonu | No Comments
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği (Uçan Süpürge Derneği), toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve bu eşitsizliğin kadınların ve kız çocuklarının yaşamında hangi olumsuzluklara neden olduğunu görünür kılınması amacıyla eğitim…

Fikir ve Sanat Atölyesi Derneği Çocuk Hakları Krizi Değil! Yerel Yönetimler İçin Çocuk Hakları Temelli Kriz Yönetimi Projesini Tamamladı

| Çocuk Fonu | No Comments
Fikir ve Sanat Atölyesi Derneği (FİSA) bir yandan maddi yetersizlikler nedeniyle öğrenimini tamamlayamamış, şehir ya da öğrenim kurumu değiştirmiş veya kayıt yaptırmaktan imtina etmiş öğrencilere burs kaynağı sağlarken, öte yandan…

Çocuk Fonu 2022 Dönemi Fon Başlangıç Raporu Yayımlandı

| Çocuk Fonu | No Comments
Çocukların ihtiyaçlarının giderilmesi ve haklarının tesis edilmesi için 0-15 yaş arası çocuklarla çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini ve kurumsal gelişimlerini desteklemek amacıyla Turkey Mozaik Foundation işbirliği, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle…

Çocuk Fonu’nun 2022 Döneminde Yapılan Başvurularla İlgili Değerlendirme Metnimiz Yayımlandı

| Çocuk Fonu | No Comments
Çocukların ihtiyaçlarının giderilmesi ve haklarının tesis edilmesi için 0-15 yaş arası çocuklarla çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini ve kurumsal gelişimlerini desteklemek amacıyla Turkey Mozaik Foundation işbirliği, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle…

Çocuk Fonu’nun 2022 Döneminde Desteklenecek STK’lar Belirlendi

| Çocuk Fonu | No Comments
Çocukların ihtiyaçlarının giderilmesi ve haklarının tesis edilmesi için 0-15 yaş arası çocuklarla çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini ve kurumsal gelişimlerini desteklemek amacıyla Turkey Mozaik Foundation işbirliği, bireysel ve kurumsal…

Bilim Kahramanları Derneği Kızlar Bilimle Buluşuyor Projesinin 4. Fazını Tamamladı

| Çocuk Fonu | No Comments
Bilim Kahramanları Derneği (Bilim Kahramanları), bilimsel düşünce ve bilimsel farkındalığın toplumun her kesiminde yayılması ve teşvik edilmesi amacıyla çalışmalar yapıyor, çocukların ve gençlerin erken yaşta bilimle buluşmalarını sağlıyor. Çoçuk Fonu’nun…

Çocuk Fonu’nun 2022 Dönemi Başvuruları Sona Erdi

| Çocuk Fonu | No Comments
Çocukların ihtiyaçlarının giderilmesi ve haklarının tesis edilmesi için 0-15 yaş arası çocuklarla çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini ve kurumsal gelişimlerini desteklemek amacıyla Turkey Mozaik Foundation işbirliğiyle, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle…

Çocuk Fonu’nun 2022 Dönemi Başvuruları Açıldı

| Çocuk Fonu | No Comments
Çocukların ihtiyaçlarının giderilmesi ve haklarının tesis edilmesi için 0-15 yaş arası çocuklarla çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini ve kurumsal gelişimlerini desteklemek amacıyla Turkey Mozaik Foundation işbirliğiyle, bireysel ve kurumsal…
Çamlıca Köşkü, Tekkeci Sok. No:3-5 34450 Arnavutköy Beşiktaş / İstanbul