KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ DOĞRUDAN DESTEKLER FONU
Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi merkez üssünde meydana gelen depremin ardından, sahada aktif olarak faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının (STK) acil ihtiyaçların giderilmesi, deprem bölgesinde yaşanan tahribatın giderilmesi ve depremin bölgede yaşayan farklı gruplar üzerindeki etkilerinin azaltılması amacıyla Turkey Mozaik Foundation ve Dalyan Foundation işbirliğiyle, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle hayata geçirildi. Fon kapsamında 25 farklı STK’nın 33 projesine toplam 28.875.967 TL hibe desteği sağladık.
AKUT Arama Kurtarma Derneği, (Ekipman Alımı Desteği Projesi, 339.000 TL), İstanbul
AKUT Arama Kurtarma Derneği, dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olaylarında, deprem, sel gibi doğal afetlerde ve büyük kazalarda, kazazedelere en kısa sürede ulaşmak, doğru arama ve kurtarma çalışması yaparak kazazedelere temel ilkyardım desteği sağlamak amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Fon kapsamında sağladığımız 339.000 TL hibe desteği ile Ekipman Alımı Desteği projesini hayata geçirecek olan dernek; arama kurtarma ekiplerinin saha çalışmalarında ihtiyacı olan ekipmanları temin edecek.
Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV), (ALİKEV Genel Merkezi’nin Yeniden İnşası Projesi, 956.850 TL), Hatay
ALİKEV, gençlerin toplumsal fayda sağlayan etkinliklerde yer alarak önyargısız, çatışmasız, eşitlikçi ve sosyal bireyler haline gelmeleri amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Sağladığımız 956.850 TL hibe desteğiyle ALİKEV Genel Merkezi’nin Yeniden İnşası projesini hayata geçirecek. Vakıf proje kapsamında Kahramanmaraş depremleri sonrası yıkılan ofis binası için ofis malzemeleri temin edecek ve ofis giderlerini karşılayacak. Aynı zamanda bölgedeki sosyal güçlenmeyi desteklemek amacıyla genç müzisyenlerin prova yapabilmesi için kurulacak müzik stüdyoları için enstrüman ve ekipman satın alacak.
Argüden Yönetişim Akademisi Vakfı, (Afetten Kalkınmaya Sivil Etkileşim Projesi, 1.660.000 TL), İstanbul
Argüden Yönetişim Akademisi Vakfı sağladığımız 1.690.000 TL hibe desteğiyle Afetten Kalkınmaya Sivil Etkileşim projesini hayata geçiriyor. Vakıf proje kapsamında depremden etkilenen 11 şehrin iyi yönetişim kültürüne dayalı yeniden inşası konusunda sivil izleme ve katılımı kolaylaştırmak amacıyla bir çalışma yapacak. Bu kapsamda alanda yeniden yapılanma kapsamında mevcut durumun analizi ve değerlendirmesini içeren bir rapor yazacak, bu rapordaki ihtiyaçlara dayanarak bir “sivil izleme ve katılım aracı” oluşturacak ve bu aracın sivil aktörler tarafından kullanımını kolaylaştıracak bir “kılavuz” geliştirecek. Vakıf hibe desteğimizle dört ay süreyle Proje Koordinatörü, Proje Uzmanı ve Araştırmacı istihdam edecek.
Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (Aynı Göğün Altında: Depremden Etkilenen Öğrencileri Destekleme Projesi, 5.430.000 TL), İstanbul
Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (Bayetav), hayatın her alanında süregiden ayrışmayı ve kutuplaşmayı aşmak ve bir arada yaşama kanallarını genişletmek amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Bayetav, sağladığımız 5.430.000 TL hibe desteğiyle Aynı Göğün Altında: Depremden Etkilenen Öğrencileri Destekleme projesini hayata geçiriyor. Bayetav proje kapsamında depremler nedeniyle ebeveyn kaybı yaşamış olan çocukların ve gençlerin eğitimlerine devam edebilmesi ve iyi olma hallerini uzun vadeli desteklemesi amacıyla çalışmalar yürütecek.
Buradayız Hatay Derneği, (Kıyafete Erişim Projesi, 30.000 TL), Hatay
Buradayız Hatay Derneği 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrası Hatay’ın yeniden yapılandırılması amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Sağladığımız 30.000 TL hibe desteğiyle Kıyafete Erişim projesini hayata geçiren dernek depremden etkilenen 40 kişinin yazlık kıyafet ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kişi başı 750 TL değerinde hediye çekleri satın alacak.
Çocuk Çalışmaları Derneği(ÇocukÇA), (Yeni Yaşam İnşasında Çocukçayız, Hep Beraberiz Projesi, 734.400 TL), Diyarbakır
Çocuk Çalışmaları Derneği, Diyarbakır’ın sur bölgesinde yaşayan çocuk ve gençlere yönelik; psikolojik ve sosyo-kültürel destek çalışmaları yürütüyor. ÇocukÇA sağladığımız hibe desteğiyle Yeni Yaşam İnşasında Çocukçayız, Hep Beraberiz projesini hayata geçirecek. Adıyaman merkezde yürütülecek proje kapsamında ÇocukÇA, depremden etkilenen ve barınma sorunu yaşayan 240 çocuğa yönelik psiko-sosyal destek atölyeleri düzenleyecek. Psiko-sosyal çalışmaları öncesinde anadilde psiko-sosyal destek, çocuk algısı, çocuk güvenliği, modüllerin aktarımı, ilke ve değerler başlıklarında üç günlük eğitici eğitimi düzenlenecek olan ÇocukÇA, hibe kapsamında 12 ay süreyle tam zamanlı Çocuk Gelişim Uzmanı ve Sosyal Çalışmacı istihdam edecek.
El Ele Federasyonu, (Zor Koşullarda Koruyucu Aile Sisteminin Desteklenmesi Projesi, 1.400.000), Denizli
El Ele Federasyonu koruma altındaki çocuklar ve aile temelli bakım sistemlerinin çocuğun yararına geliştirilmesi için çalışmalarını yürütüyor. Aynı zamanda, alanda güçlü sivil toplum yapısının oluşması ve bu alanda çalışma yapmak amacıyla yeni kurulan STK’ların kurumsal gelişimlerini desteklemek amacıyla faaliyetlerini yürütüyor. Federasyon, sağladığımız 1.400.000 TL hibe desteğiyle Zor Koşullarda Koruyucu Aile Sisteminin Desteklenmesi projesini hayata geçirecek. Federasyon proje kapsamında Kahramanmaraş depreminden etkilenen 300 koruyu ailenin ve 150 koruma altındaki çocuğun ve gencin iyi olma halini desteklemek amacıyla 1800 saat çevrimiçi ve/veya telefon üzerinden psikososyal destek verecek. Aynı zamanda deprem sonrası refakatsiz çocuklara koruyucu aile olmak için başvurmuş 590 aileye yönelik telefon üzerinden 2360 saatlik psikososyal destek sağlanacak. Son olarak, deprem sonrası koruyucu aile olmak isteyen 3000 aileye yönelik 6 modülden oluşan psikoeğitim programı hazırlayıp, uygulayacak.
Elele Federasyonu, (Zor Koşullarda Koruyucu Ailelerin Güçlenmesi Projesi, 538.000 TL), Denizli
Elele Federasyonu, koruma altındaki çocuklar ve aile temelli bakım sistemlerinin çocuğun yararına geliştirilmesi için çalışmalarını yürütüyor. Aynı zamanda, alanda güçlü sivil toplum yapısının oluşması ve bu alanda çalışma yapmak amacıyla yeni kurulan STK’ların kurumsal gelişimlerini desteklemek amacıyla faaliyetlerini yürütüyor.Federasyon sağladığımız 538.000 TL hibe desteğiyle Zor Koşullarda Koruyucu Ailelerin Güçlenmesi projesini hayata geçiriyor. Federasyon proje kapsamında Adana ve Kahramanmaraş’ta bulunan ve koruyucu aile alanında faaliyet yürüten STK’ların kurumsal kapasitelerini güçlendirmek amacıyla çalışmalar yürütecek. Aynı zamanda STK’lar arası işbirliğini ve kamu kurumları ile STK’lar arası diyaloğu artırmak amacıyla çalışmalar yapacak.
Gıda Kurtarma Derneği (GKTD), (Gıdaya Erişim Projesi, 400.000 TL), İstanbul
GKTD, gıdaya adil erişimdeki zorluklarla, üretim ve tüketim ilişkisinin dengesizliğiyle, üretim ve tüketim zincirinde oluşan gıda kayıplarının yarattığı kaynak tüketimleriyle ve bütün bunların neden olduğu sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerle mücadele etmek amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Halihazırda deprem bölgesinde bulunan tüm profesyonel mutfakların hem kapasite hem de aktiflik durumlarının haritasını çıkaran GKTD sağladığımız 400.000 TL hibe desteğiyle; TOKTUT işbirliğiyle, haritada belirledikleri noktaları önceliklendirerek, üretilen ürünlerin kalitesinin arttırılması, gıda güvenliği ve öğün besin değerinin iyileştirilmesi amacıyla çalışmalarını yürütecek. Aynı zamanda bu hedef doğrultusunda GKTD, Fazla işbirliğiyle bölgede gerekli olacak her türlü ürünün temini konusunda çalışmalar yürütecek.
Hayata Destek Derneği (Hayata Destek), (Sıcak Yemek Dağıtım Noktalarına Lojistik ve Hammadde Desteği Projesi, 204.500 TL), İstanbul
Afetlerden etkilenmiş toplulukların temel hak ve ihtiyaçlarına erişimlerini sağlamayı amaçlayan Hayata Destek Derneği, acil yardım, mülteci destek, çocuk koruma ve sivil toplumu güçlendirme ve koordinasyon program alanları altında çalışmalar yürütüyor. Fon kapsamında sağladığımız 204.500 TL hibe desteğiyle Adıyaman, Hatay ve Şanlıurfa’da sıcak yemek dağıtım noktalarına lojistik ve hammade desteği sağlayacak.
Herkes için Mimarlık Derneği (HİM), (ALİKEV Mekân Tasarım Projesi, 1.987.155 TL), İstanbul
HİM, sosyal sorunları yaratıcı yollarla gündeme getirmek, bu sorunlar hakkında farkındalığı arttırmak aynı zamanda mimarlık ve tasarım alanlarından çözüm yolları üretmek üzere harekete geçirmek amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Sağladığımız 1.987.155 TL hibe desteğiyle ALİKEV Mekân Tasarım projesini hayata geçirecek. Dernek proje kapsamında Kahramanmaraş depremleri sonrası ofis binasını kaybeden ALİKEV için Antakya merkezde yeni bir bina ve genç müzisyenlerin prova yapabileceği müzik stüdyoları inşa edecek.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), (Enstrüman Destek Fonu Projesi, 500.000 TL), İstanbul
İKSV, İstanbul’un kültür-sanat yaşamını zenginleştiren çalışmalar yürütüyor. Düzenli olarak İstanbul Müzik, Film, Tiyatro ve Caz Festivalleri, İstanbul Bienali, İstanbul Tasarım Bienali, Leyla Gencer Şan Yarışması ve Filmekimi’ni düzenliyor. Enstrüman Destek Fonu’na sağladığımız hibe desteğiyle, deprem bölgesinde veya yaşanan afet nedeniyle taşınarak başka şehirlerde ikamet eden, güzel sanatlar liseleri ve konservatuvarların müzik bölümlerinde eğitim gören ve depremde enstrümanı hasar gören öğrenciler ile ilgili bölümlerde görev yapan eğitmenlerin enstrüman ihtiyacını karşılamak amacıyla çalışmalar yürütecek
Kadın Koalisyonu, (Kadın Koalisyonu Afet Koordinasyonu Ağı: Kadınlar için Kadın Koalisyonu Projesi, 1.400.000 TL), Adana
Türkiye’nin dört bir yanından toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışan birçok STK’nın bir araya geldiği bir oluşum olan Kadın Koalisyonu, belediye hizmetlerinin cinsiyet eşitliğini gözetmesi, kadınların ve LGBTİ+’ların ayrımcılığa uğramamaları ve eşit hemşehriler haline gelmeleri amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Kadın Özgürlük ve Eşitlik Derneği ev sahipliğinde Kadın Koalisyonu’na sağladığımız 1.400.000 TL hibe desteğiyle, Koalisyonu Afet Koordinasyonu Ağı: Kadınlar için Kadın Koalisyonu projesini hayata geçirecek. Kadın Koalisyonu proje kapsamında deprem bölgesindeki kadınların ve deprem nedeniyle Ankara, Antalya, Bursa, Elâzığ, Kahraman, Kayseri, Mardin, Mersin ve Muğla başta olmak üzere toplu yerleşimlerin yapıldığı farklı şehirlerdeki kadınların ihtiyaçlarının tespit edilmesi, giderilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla savunuculuk ve kaynak geliştirme çalışmalar yürütecek. Bu amaç doğrultusunda, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışan kuruluşlarla ve yerel yönetimlerle işbirlikleri geliştirecek olan Kadın Koalisyonu, sahada çalışan kadın kuruluşlarının kapasitelerinin güçlenmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yapacak. Bu amaçlar doğrultusunda Kadın Koalisyonu tam zamanlı Danışman ve Yerel Koordinatör aynı zamanda yarı zamanlı Proje Asistanı istihdam edecek.
Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği, (Kadın Yaşam Merkezi Projesi, 2.958.000 TL), Adana
Kadın Özgürlük ve Eşitlik Derneği (KÖVED), ulusal ve uluslararası belgeler ışığında toplumsal cinsiyet eşitliği sağlayıncaya kadar, cinsiyete ve cinsel yönelime dayalı ayrımcılığın giderilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla çalışmalarını yürütüyor. KÖVED sağladığımız 2.958.000 TL hibe desteğiyle Kadın Yaşam Merkezi projesinin ikinci aşamasını hayata geçiriyor. Kahramanmaraş Depremleri Doğrudan Destekler Fonu’nun üçüncü aşamasında sağladığımız hibe desteğiyle Adana Kadın Yaşam Merkezi’ni açan KÖVED, sağladığımız bu destek ile başta tek ebeveyn kadınlar olmak üzere, çocukların ve dezavantajlı grupların bir araya gelmelerini, psikososyal ve hukuki destekler almalarını aynı zamanda Yaşam Merkezi’ne gelen bireylerin ekonomik ve sosyal olarak güçlenmelerini desteklemek amacıyla çalışmalar yürütecek. Aynı zamanda hijyen alanlarına, temel ihtiyaçlara erişebilecekleri; psikososyal ve grup çalışmaları destekleri verdikleri, oyun odalarının bulunduğu sosyalleşme mekanları sağlayacak. Bu hedefler doğrultusunda KÖVED hibe desteğimizle idari ve ofis giderleri karşılayacak; tam zamanlı Saha Koordinatörü, Finans Asistanı, Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanı, Çocuk Gelişimcisi ve yarı zamanlı proje asistanı istihdam edecek.
Kırkayak Kültür Sanat ve Doğa Derneği (Kırkayak Kültür), (Dezavantajlı Toplulukları Destekleme Projesi, 1.138.000 TL), Gaziantep
Kırkayak Kültür, Gaziantep’te faaliyet yürüten Kırkayak Kültür, toplumsal kaynaşmaya ve bir arada yaşam kültürüne katkıda bulunmak amacıyla farklı sosyo-ekonomik koşullara sahip grupların ve bireylerin bir araya gelebileceği gönüllü temas alanları oluşturmak ve var olan temas alanlarını genişletmek amacıyla faaliyetlerini yürütüyor. Kırkayak Kültür sağladığımız hibe desteğiyle Dezavantajlı Toplulukları Destekleme projesini hayata geçirecek. Gaziantep ve Adıyaman’da gerçekleşecek proje kapsamında depremlerde tüm birikimlerini kaybeden dezavantajlı grupların temel gıdaya ve hijyen ürünlerine erişimini desteklemek amacıyla 400 adet 1000 TL değerinde alışveriş kartı dağıtacak. Aynı zamanda 2 yaş altı 300 çocuğa mama ve çocuk bezinden oluşan çocuk kitleri dağıtacak.
Lokman Hekim Sağlık Vakfı, (Deprem Bölgesindeki Sağlık Personellerinin Desteklenmesi Projesi, 348.000 TL), İstanbul
Lokman Hekim Sağlık Vakfı maddi yetersizlikler içinde eğitimini sürdürmekte olan tıp fakültesi öğrencilerine destek olmak amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Fon kapsamında sağladığımız 658.000 TL hibeyle deprem bölgesinde çalışan Hatay’da çalışan sağlık personelinin depremzedelere daha iyi hizmet verebilmesi için sağlık personelinin dinlenebileceği 8 adet konteyner ve diyaliz hastaları için hasta odası olarak kullanılacak 2 konteyner temin edecek.
Lotus Kadın Dayanışma ve Yaşam Derneği (Lotus Kadın), (Afet Bölgesindeki Kadınların Güçlenmesi Projesi, 600.000 TL), Kocaeli
Lotus Kadın, kadına yönelik şiddetin son bulması hedefiyle başta yerel düzeyde olmak üzere tüm mekanizmaların işlemesi amacıyla dayanışma ağları kuruyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlayacak yerel ve ulusal politikalar üretilmesine katkı sağlayan dernek; eğitimler ve atölyeler düzenliyor. Veri toplayarak politikalar geliştiren dernek bu kapsamda savunuculuk faaliyetleri yürütüyor. Lotus Kadın sağladığımız hibe desteğiyle Afet Bölgesindeki Kadınların Güçlenmesi projesini hayata geçirecek. Lotus Kadın, Kahramanmaraş Pazarcık ilçesine bağlı Söğütlü Köyü’ndeki üretici kadınların üretimlerini devam ettirebilmelerini desteklemek amacıyla kurutmalık sebze, meyve vb. köyde üretim için gerekli malzemeleri temin edecek. Kahramanmaraş, Adıyaman ve deprem nedeniyle Kocaeli’ne giden kadınların ve çocukların iyi olma halini desteklemek amacıyla psiko-sosyal destek etkinlikleri düzenleyecek olan Lotus Kadın, bu illerdeki kadınların ve çocukların devam eden hijyen malzemeleri, eğitim malzemeleri, kıyafet ve ayakkabı vb. ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çalışmalar yürütecek. Son olarak, depremden etkilenenlerin ihtiyaçlarının devam ettiği ve afetlere yönelik önleyici çalışmaların önemine dair farkındalık çalışmaları yürütecek. Dernek hibe kapsamında 3 ay süreyle Proje Koordinatörü, Eğitmen, Sosyal Medya Sorumlusu ve Psikolog istihdam edecek.
Mimoza Kadın Derneği, (Deprem Sonrası Kadınların Güçlenmesi, 600.000 TL), Mersin
Mimoza Kadın Derneği, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklı her türlü şiddetle mücadele etmek ve duyarlılık oluşturmak amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Sağladığımız hibe desteğiyle deprem sonrası Mersin’e göç etmek zorunda kalan kadınların ekonomik olarak güçlenmesine destek olmak amacıyla Deprem Sonrası Kadınların Güçlenmesi projesini hayata geçirecek. Bu amaç doğrultusunda dernek, 6 ay süreyle 65 kadına 1000 TL değerinde alışveriş kartı dağıtacak. Aynı zamanda, kadınların iyi olma haline destek olmak ve toplumsal hayata yeniden katılımını desteklemek amacıyla danışmanlık hizmeti verecek. Dernek hibe kapsamında 6 ay süreyle tam zamanlı Proje Koordinatörü ve Sosyal Çalışmacı istihdam edecek.
Rengarenk Umutlar Derneği (RUMUD), (Yan Yana Yeni Bir Yaşama Projesi, 722.000 TL), Diyarbakır
RUMUD, dezavantajlı mahallelerde yaşayan, risk altındaki, ayrımcılığa maruz kalmış çocukların fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hak temelli faaliyetler yürütüyor. Hibe desteğiyle Yan Yana Yeni Bir Yaşama projesini hayata geçirecek olan RUMUD proje kapsamında, Adıyaman merkezideki Narlıkuyu çadır kentte ve farklı iki yaşam alanında yaşayan 5-18 yaş arası çocuklara yönelik psiko-sosyal destek çalışmaları yürütecek. Bu amaç doğrultusunda çocukların öneri ve sorunlarını dile getirebileceği güvenli ve özgür alanlar tesis edecek olan RUMUD aynı zamanda çocukların ve bakım verenlerin ihtiyaçlarına uygun bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yürütecek.
Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği, (Gençlik Destek Projesi, 798.000 TL), Ankara
Dernek, gençlerin cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakları alanında çalışmalarını yürütüyor. Sağladığımız hibe desteğiyle Hatay’da yaşayan 15-30 yaş arasındaki gençlerin ihtiyaçlarına erişimi ve gençlerin iyi olma halini desteklemek amacıyla Gençlik Destek projesini hayata geçirecek. Proje kapsamında 2000 kadının menstrual ürünlere erişimi desteklemek amacıyla hijyenik pedler ve 500 genç kadına iç çamaşırı desteği sağlayacak. Cinsel sağlık, üreme sağlığı ve hakları konusunda farkındalık çalışmaları yürütüleceği bir çadır kuracak olan Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği, 1500 kadına gebelik testi dağıtacak. Bölgede yaşayanların temiz giysiye erişimini desteklemek amacıyla 6 çamaşır makinası ve 3 kurutma makinası temin edilecek. Son olarak bölgede yaşayanların düzenli olarak temiz suya erişimini sağlamak amacıyla 2 su tankı satın alacak olan dernek, 1000 kişiye temiz su taşıma kovası dağıtacak.
Sınırlı Sorumlu İhtiyaç Haritası Yardımlaşma Fikri Mülkiyet Hakları ve Proje Danışmanlığı Kooperatifi (İhtiyaç Haritası), (Afetzedelerin Temel İhtiyaçlara Erişim Projesi, 339.000 TL), İstanbul
İhtiyaç Haritası ihtiyaç sahiplerini, destek olmak isteyen birey, kurum ve kuruluşlarla buluşturmak amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Fon kapsamında sağladığımız 339.000 TL hibe desteğiyle Afetzedelerin Temel İhtiyaçlara Erişimi projesini hayata geçirecek olan İhtiyaç Haritası, kamu kuruluşlarıyla koordineli şekilde çalışarak erzak ve hijyen paketlerinin yanı sıra depremzedelerin çadır, battaniye, ısıtıcı gibi ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sağlayacak.
Sivil Toplum ve Medya Çalışmaları Derneği (Sivil Sayfalar), (Saha Gözlemleri Projesi, 572.000 TL), İstanbul
Sivil toplum haberciliği yapan Sivil Sayfalar, sivil toplumun tecrübesini medya, kamu yönetimi ve diğer STK’lar nezdinde görünür kılmayı amaçlıyor. Sağladığımız 572.000 TL hibe desteğiyle farklı dönemlerde deprem bölgesine saha ziyareti gerçekleştirecek olan Sivil Sayfalar, sahada edindikleri deneyimler doğrultusunda 3 adet yazılı, 2 adet video gözlem ve analiz içeriği yayımlayacak. Aynı zamanda Sivil Toplum için Destek Vakfı’ın 2023 döneminde Kahramanmaraş depremleri özelinde desteklediği kuruluşlarla video ve röportaj çalışmaları yürütecek.
Temel İhtiyaç Derneği (TİDER), (Gıda Bankalarının İhtiyaçlarının Giderilmesi Projesi, 102.250 TL), İstanbul
TİDER, desteklediği gıda bankaları ağı ile Türkiye’de hem gıda israfının önlenmesine yönelik çalışmalar yapıyor hem de dezavantajlı kesimlerin bu bankalardan yararlanmasına destek oluyor. Fon kapsamında sağladığımız 102.250 TL hibe desteğiyle deprem bölgesinden farklı şehirlere giden bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için göç alan illerdeki gıda bankalarının gıda, hijyen, temizlik ve yakacak ihtiyacını karşılayacak.
Temel İhtiyaç Derneği (TİDER), (Deprem Destek Projesi, 1.400.000 TL), İstanbul
TİDER, desteklediği gıda bankaları ağı ile Türkiye’de hem gıda israfının önlenmesine yönelik çalışmalar yapıyor hem de dezavantajlı kesimlerin bu bankalardan yararlanmasına destek oluyor. TİDER sağladığımız 1.400.000 TL hibe desteğiyle Deprem Destek projesini hayata geçirecek. Proje kapsamında TİDER, Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde bulunan gıda bankalarının ihtiyaçlarını ve kapasitelerini tespit etmek aynı zamanda bu ihtiyaçları temin etmek amacıyla çalışmalarını yürütecek. Dernek, deprem sonrası göç alan illerdeki gıda bankalarının da güncel durumunu tespit ederek gerekli oranda ürün desteği sağlayacak. Dernek, ihtiyaçları karşılamak amacıyla 900 adet gıda ve hijyen kolisi temin edecek. Son olarak TİDER, başta İstanbul olmak üzere deprem nedeniyle farklı şehirlere gitmek zorunda kalan kişilerin istihdam edilmesine katkı sunmak için Destek İK sistemi üzerinden çalışmalar gerçekleştirecek. Bu amaçlar doğrultusunda TİDER, tam zamanlı Tedarik Zinciri Sorumlusu ve Operasyon Sorumlusu istihdam edecek.
Türk Eğitim Derneği (TED), (Deprem Geleceğimizi Yıkmasın Kampanyası Projesi, 205.000 TL), İstanbul
TED eğitim alanında sivil inisiyatifin etkinleştirilmesi, okul öncesinden yüksek öğretime kadar tüm boyutlarda yaptığı eğitim çalışmalarını Türkiye’de ve uluslararası düzeyde sürdürmek, uygarlık değerlerini korumak ve geliştirmek amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Sağladığımız 205.000 TL hibe desteğiyle, yürüttükleri Deprem Geleceğimizi Yıkmasın Kampanyası doğrultusunda depremlerde ailelerini kaybetmiş çocuklara yönelik 10 ay süreyle psikososyal ve eğitim desteği verecek. Aynı zamanda çocukların iyi olma halini desteklemek amacıyla kültür-sanat, bedensel ve eğitsel aktiviteler gerçekleştirecek.
Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), (Bisiklet Projesi, 1.000.000 TL), İstanbul
TEGV, ilköğrenim çağındaki çocukların çağdaş ve evrensel değerler ile güçlendirmeleri için devlet tarafından verilen temel eğitime destek olmak amacıyla çeşitli eğitim programları hayata geçiriyor. Sağladığımız 1.000.000 TL hibe desteğiyle Bisiklet projesini hayata geçirecek. Çadır kentte veya farklı yaşam alanlarında yaşayan çocukların sosyal becerilerinin gelişimlerine destek olmak amacıyla 267 bisiklet satın alacak.
Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şubesi (TPD İstanbul Şubesi), (Deprem Psikososyal Dayanışma Ağı Projesi, 1.400.000 TL), İstanbul
TPD İstanbul Şubesi, psikologların mesleki haklarını korumak, psikologlar arasında birlik ve beraberliği sağlamak ve psikoloji bilimini Türkiye’de tanıtmak ve geliştirmek amacıyla çalışmalarını yürütüyor. TPD İstanbul Şubesi sağladığımız 1.400.000 TL ile Deprem Psikososyal Dayanışma Ağı projesini hayata geçirecek. Proje kapsamında depremden etkilenenlerin, yakınlarının ve deprem bölgesinde çalışanların psikolojik iyi olma hallerinin ve dayanıklılıklarının artırılması amacıyla çalışmalar yapacak olan TPD İstanbul Şubesi Osmaniye’de Psikososyal Destek Merkezi kuracak. Aynı zamanda proje ile Osmaniye’nin 61 köyünü ve ilçesini ziyaret edecek olan TPD İstanbul Şubesi düzenli bireysel psikolojik danışmanlık dahil olmak üzere 400’den fazla kişiye psikososyal destek sağlayacak.
Toktut’mak Elimizde Derneği (TOKTUK), (Afetzedelere Acil Gıda Yardımı Projesi, 767.812 TL), İstanbul
Yetersiz beslenme sorununa odaklanan TOKTUT, derin yoksulluk koşulları içerisinde yaşam mücadelesi veren bireylere sağlıklı ve sıcak öğünler sağlayarak, dezavantajlı bölgelerde yemek ve erzak dağıtımları gerçekleştiriyor. Fon kapsamında sağladığımız 441.250 TL hibe desteğiyle Afetzedelere Acil Gıda Yardımı projesini hayata geçirecek olan TOKTUT, depremzedelerin acil gıda ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gıda paketleri dağıtacak.