KURUMSAL DESTEK FONU
Sivil toplum kuruluşlarının (STK) kurumsal kapasitelerinin güçlenmesini desteklemek amacıyla Turkey Mozaik Foundation ve Dalyan Foundation işbirliği, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle kuruldu. Fon kapsamında 6 STK’yı toplam 335.000 TL ile destekledik.
Arada Derneği, (Kurumsal Gelişim Desteği, 55.000 TL), İstanbul
Arada Derneği sosyal uyum ve herkes için fırsat eşitliği yaratmak adına sanatı merkeze alan faaliyetler gerçekleştiriyor. Şehirlerde dezavantajlı bölgelerde yaşayan kadınlar, LGBTİ+’lara, engelliler ve çocuklardan oluşan sosyoekonomik ve kültürel olarak dışlanmış gruplarla birlikte, başta performans sanatları ve görsel sanatlar olmak üzere disiplinlerarası sanat konusunda çalışıyor. Dernek, Kurumsal Destek Fonu kapsamında aldığı hibeyi bir kaynak geliştirme sorumlusu istihdam etmek ve kaynak geliştirme faaliyetleriyle ilgili idari giderleri karşılamak amacıyla kullanıyor. Arada, hibe kapsamında kurumsal görünürlüğünü artırma ve bireysel ve kurumsal bağışçılarla ilişkiler geliştirme yoluyla kaynak geliştirme kapasitesini artırmayı hedefliyor.
S.S. Filmmor Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi – Filmmor, (Kurumsal Gelişim Desteği, 55.000 TL), İstanbul
Filmmor, kadınların sinema ve medya çalışmalarına katılımını artırmak, üretim alanlarını geliştirmek, bu alanlarda kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağlamak ve kadınların cinsiyetçi olmayan medya temsillerini ve deneyimlerini yaygınlaştırmak amacıyla çalışıyor. Filmmor, Vakfımızdan aldığı kurumsal hibeyi iç iletişimini ve organizasyon yapısını güçlendirmek amacıyla kullanıyor. Filmmor, bu hedef doğrultusunda, iş tanımlarını yazılı hale getirmek, iş akışları oluşturmak, kurum arşivlerini kaydetmek için bir sistem geliştirmek, kurum içi koordinasyon ve iletişimini güçlendirebilecek araçlar kullanmak üzere çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaların yapılması amacıyla 4 aylık bir süre için idari işler sorumlusu ve iletişim sorumlusu olarak görev yapacak iki ücretli çalışan istihdam ediliyor.
İmece İnisiyatifi Derneği, (Kurumsal Gelişim Desteği, 55.000 TL), İzmir
İmece İnisiyatifi Derneği, sürdürülebilir bir yaşam yaratmak için ayrımcılık, adaletsizlik ve yoksulluğa karşı çalışmalar yapıyor. Ekolojik bir köy olan İmece Köyü’nü kurarak faaliyetlerine devam eden İmece mülteciler arasında en dezavantajlı grup olan Suriyeli Dom kadın ve çocukların eğitim olanaklarına ve temel ihtiyaçlara erişimi ile geçim kaynaklarının çeşitliliğinin sağlanması amacıyla çalışmalar yapıyor. İmece, vakfımızdan aldığı kurumsal hibe ile başta mülteci kadınlar tarafından üretilen ve güneş enerjisiyle çalışan taşınabilir bir şarj kaynağı olan Energy for Everyone – EFE ürünü için bir pazarlama ve satış ağı oluşturmak olmak üzere kaynak geliştirme çalışmaları gerçekleştiriyor. Dernek aynı zamanda sosyal medyadaki varlığını artırmaya odaklanan bir iletişim stratejisi üzerinde de çalışıyor.
İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı (İZEV), (Kurumsal Gelişim Desteği, 55.000 TL), İstanbul
Zihinsel engelli çocukları olan aileler tarafından 1997 yılında kurulan İZEV; çocuk, genç ve yetişkinlerin eğitimlerini, bireyselleşmelerini ve istihdam edilmelerini destekleyerek hayatın her alanında yer almaları için faaliyetler yürütüyor. İZEV, kurumsal hibe desteğiyle Vakfın stratejik planını hazırlamak ve kurumsal süreçlerini bu plan doğrultusunda yeniden kurgulamak amacıyla çalışmalar yapıyor. İZEV, sağladığımız hibeyle bu çalışmaları koordine etmek üzere bir çalışan istihdam ediyor ve kira giderlerinin bir kısmını karşılıyor.
Köy Okulları Değişim Ağı (KODA), (Kurumsal Gelişim Desteği, 60.000 TL), İstanbul
Türkiye genelindeki kırsal okullarda eğitim kalitesini artırmayı amaçlayan Köy Okulları Değişim Ağı, çoğu zaman dezavantajlı olarak görülen kırsal kesimdeki okullara bütünsel ve kaliteli eğitim sağlamak için öğretmenleri güçlendirmek ve bu konudaki iyi uygulamalar yaygınlaştırmak için çalışıyor. KODA, vakfımızdan aldığı kurumsal hibeyi iletişim ve kaynak geliştirme kapasitesini güçlendirerek finansal sürdürülebilirliğini artırmak amacıyla kullanıyor. Kurumun iç ve dış iletişimini artırmak ve kaynak geliştirme faaliyetlerini ve bağışçı ilişkilerini geliştirmek için bir iletişim stratejisi oluşturuyor. Hibe, bu faaliyetleri yürütmek üzere istihdam edilen iletişim koordinatörünün maaşı ile iletişim araçları ve hizmetleriyle ilgili maliyetleri karşılamak amacıyla kullanılıyor.
Yavaş Yaşamı Destekleme Derneği, (Kurumsal Gelişim Desteği, 55.000 TL), İzmir
Yavaş Yaşamı Destekleme Derneği, hıza ve tüketime dayanmayan, insanlara veya diğer canlılara zarar vermeyen ve geleneklerin, tarihin, doğanın, yerel üretimin korunduğu daha iyi bir yaşama inanıyor. Derneğin hedefleri arasında doğal, kültürel, kentsel ve tarihi dokunun korunması, kırsal ve kentsel sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesi ve yeniden kullanımın teşvik edilmesi yer alıyor. Yavaş Yaşam, vakfımızdan aldığı kurumsal desteği iletişim kapasitesini güçlendirmek için kullanıyor. Bu amaçla bir iletişim koordinatörü istihdam eden Yavaş Yaşam, kapasite geliştirme hedefleri doğrultusunda bir iletişim planının hazırlanması ve uygulanması için çalışıyor.