1. Fonun amacı nedir?
Paribu, Sürdürülebilir Sosyal Sorumluluk Programları Strateji Belgesi ile, yerel ve uluslararası alanlarda mücbir sebepler nedeniyle, anlık ihtiyaçlara yönelik sağlanan desteklerin sürdürülebilir bir mekanizma içinde ve aynı zamanda değişime örnek olacak şekilde kurgulanmasını amaçlıyor. Bu alandaki çalışmaların Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan Yoksulluğa Son ve Nitelikli Eğitim amaçlarına yönelik gerçekleştirilmesini önceliklendiriyor.
Gelecek için Dayanışma Fonu’nun 2024 dönemi, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevre illeri de şiddetli bir şekilde etkileyen depremlerin ardından, depremlerden etkilenen ergenlerin ve gençlerin iyi olma haline katkıda bulunan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini desteklemek amacıyla Vakfımız koordinasyonunda, Paribu iş birliğiyle hayata geçiriliyor.
2. Başvuran kuruluşlarda aranan özellikler nelerdir?
- Türkiye’de kurulmuş dernekler, vakıflar, kâr amacı gütmeyen kooperatifler ve diğer kâr amacı gütmeyen kuruluşlar*,
- Proje faaliyetlerinin çıkıtları ile doğrudan ergenleri ve gençleri hedefleyen kuruluşlar**,
- İlgili alanda deneyim, kurumsal kapasite ve vizyona sahip kuruluşlar,
- Fon kapsamında karşılıklı belirlenecek ihtiyaç alanları üzerinden kapasite güçlendirme çalışmalarına katılmayı taahhüt eden kuruluşlar.
(*) Meslek odaları ve yardım kuruluşlarıyla sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları fondan yararlanamazlar. Başvuru sahibi kuruluşların diğer üniversite, şirket, kamu kurumları ve yerel yönetimler, tüzel kişiliğe sahip olmayan yapılar vb. ile iş birliği yapmaları mümkündür ve teşvik edilir. Vakıf üniversitelerinin uygulama ve araştırma merkezleri başvuru yaparken bu merkezlerin bütçesini iletmeleri beklenir.
(**) Deprem bölgesinde yerleşik olan ya da bu kuruluşlarla ortaklıklar kuran STK’ların başvuruları önceliklendirilecektir.
3. Başvurularda aranan öncelikli konular nelerdir?
Gelecek için Dayanışma Fonu’nun 2024 döneminde Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen ergenlerin ve gençlerin; eğitim, çevre koşulları, istihdama katılım, katılım ve ilişkiler, kültür-sanat, sağlık, spor gibi farklı alanlarda “iyi” olmasını hedefleyen, bu grupların refahına ve gelişimine odaklanan STK’ların projeleri desteklenecektir. Bu doğrultuda, yapılan başvuruların odağında, depremlerden etkilenen ergenlerin ve gençlerin iyi olma halini desteklemeye yönelik aşağıdaki yaklaşımlardan en az bir tanesinin yer alması beklenir:
- Eğitim hakkına erişimin artırılması ve okul terkinin önlenmesi,
- Gençlerin istihdama katılımının desteklenmesi,
- Sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi,
- Güvenli barınma imkanlarına ulaşımın sağlanması,
- Kültür-sanat faaliyetlerine katılımın artırılması,
- Spor faaliyetlerine erişimin kolaylaştırılması,
- Sosyal hayata katılımın güçlendirilmesi.
Bu liste sadece örnek olması amacıyla paylaşılmıştır. Alandaki ihtiyaçlar doğrultusunda farklı içerikteki projelerle de başvuru yapılabilir.
Araştırma çalışmaları bir tamamlayıcı faaliyet olarak düşünülebilir. Salt araştırma projeleri fon kapsamında desteklenmeyecektir.
Üçüncü taraflara hibe vermek, nakdi destekler ve/veya burs destekleri uygun bütçe kalemleri değildir.
Projelerde bir ortak zorunlu olmamakla beraber; iş birliği ve ortaklıklar teşvik edilir.
Projelere sağlanan maddi desteğin yanı sıra hibe alan kuruluşların her biri ile üzerinde beraber karar verilecek bir konuda kapasite güçlendirme çalışması yürütülecektir. Kuruluşların bu konuda gerekli insan ve zaman kaynağını ayırmaya hazır olmaları beklenir.
4. Projenin uygulama süresi ne kadar olmalı?
En fazla 12 ay.
5. Hibe almaya hak kazanan kuruluşlara hibeler ne zaman aktarılacak?
Desteklenecek çalışmaların en erken Ekim 2024 tarihinde başlaması ve en geç Eylül 2025 tarihinde sonlanması gerekir.
Fonun duyurulması | 8 Ağustos 2024 |
Son başvuru tarihi | 12 Eylül 2024, saat 18.00 |
Teknik değerlendirme ve ön elemenin yapılması | Eylül 2024 |
Değerlendirme Komitesi toplantısı | Eylül 2024 |
Sonuçların açıklanması | Ekim 2024 |
Sözleşmelerin imzalanması | Ekim 2024 |
Projelerin en erken başlama tarihi | Ekim 2024 |
6. Fondan en fazla ne kadar hibe talep edebiliriz?
Gelecek için Dayanışma Fonu’na yapılacak başvurular için hibe üst sınırı 600.000 TL’dir.
7. Fonun toplam büyüklüğü nedir?
Fon kapsamında STK’lara dağıtılacak hibenin toplam tutarı 2.400.000 TL’dir. Değerlendirme Komitesi, kriterler çerçevesinde ve gerekli gördüğü takdirde yapılan başvuruları olumlu değerlendirmeme ya da dağıtılacak hibe miktarını artırma veya azaltma hakkını saklı tutar.
8. Son başvuru tarihi nedir?
Başvurular için son tarih 12 Eylül 2024 Perşembe günü saat 18.00’dir.
9. Hibe almaya hak kazanan kuruluşlar hibeyi ne zaman kullanabilir?
Sözleşmenin imzalanması için gerekli bilgi ve belgelerin başvuru sahibi tarafından sağlanması durumunda, hibeler kuruluşlara üç taksit halinde, aşağıdaki oranlar doğrultusunda ve banka hesabına havale yoluyla iletilecektir:
- İlk Ödeme: Toplam bütçenin %60 ‘ı,
- İkinci Ödeme: Toplam bütçenin %35’i,
- Son Ödeme: Toplam bütçenin %5’i, final raporunun kabulü sonrası.
10. Hibelerin harcanmasıyla ilgili hangi kurallar geçerlidir?
- Hibelerin sadece bu hibeyle ilgili harcamaların yapılacağı bir hesaba aktarılması gerekir. Tüm harcamaların fatura veya fiş karşılığı ve banka havalesi yoluyla yapılması gerekir. Desteklenen kuruluşların hibe kapsamında yaptıkları harcamaların faturalarını üç sene boyunca saklamaları gerekir. Gerekli görüldüğü takdirde, Sivil Toplum için Destek Vakfı tarafından mali denetleme istenebilir.
- Sivil toplum kuruluşları, belediyeler, kamu kurumları ve özel sektör ile eş finansman mümkündür ve teşvik edilir; ancak zorunlu değildir.
- İnsan kaynakları maliyetleri yasal vergileri ile beraber uygun harcama kalemi olarak kabul edilir.
11. Fonun görünürlük kuralları nedir?
Hibe alan kuruluşların internet sitelerinde Sivil Toplum için Destek Vakfı’nın ve Paribu’nun logolarına yer vermesi beklenir. Aynı zamanda hibe kapsamında yürütülecek iletişim faaliyetlerine destek vermeleri de talep edilir. Detaylı görünürlük kurallarına buradan ulaşabilirsiniz.
12. Hibenin raporlaması nasıl yapılacaktır?
Hibeden faydalanan kuruluşların Sivil Toplum için Destek Vakfı tarafından kendileri ile paylaşılacak olan ara raporu ve final raporunu sözleşmede belirlenen takvime göre paylaşması gerekir.
Desteklenen kuruluşların, hibenin etkisinin ölçülmesi amacıyla yapılacak izleme ve değerlendirme faaliyetlerine, görüşmelere ve anket çalışmalarına katılması beklenir. Ayrıca, Sivil Toplum için Destek Vakfı ve Paribu tarafından STK’lara ziyaretler gerçekleştirilebilir; proje izleme ve değerlendirme çalışmaları kapsamında ek görüşmeler talep edilebilir.
13. Başvuru formuna nasıl ulaşabilirim?
Ön hazırlık yapmak için başvuru formunu bilgisayarınıza buradan indirebilir ve başka bir dosyada başvurunuzu oluşturabilirsiniz. Böylece daha sonra ilgili alanları kopyalayıp başvuru formuna yapıştırarak ilerleyebilirsiniz.
Fonla ilgili sorularınızın cevapları internet sitemizin ana sayfasında yer alan Sıkça Sorulan Sorular bölümünde olabilir. Başvuru süreciyle ilgili yukarıda verilen bilgiler dışında sormak istediğiniz sorular varsa kurumsal@siviltoplumdestek.org adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
21 Ağustos Çarşamba günü 14.00-16.00 saatleri arasında fonun çevrimiçi tanıtım toplantısı gerçekleşecektir. Toplantıda; fonun öncelikleri, başvuru koşulları ve değerlendirme kriterleri hakkında bilgi paylaşımı yapılacak ve katılımcıların soruları yanıtlanacaktır. Tanıtım toplantısına kayıt olmak için burada yer alan formu doldurabilirsiniz.
Başvuru formu: https://siviltoplumdestekv.typeform.com/to/pDIXSrt2
Örnek bütçe formatına buradan ulaşabilirsiniz.
Örnek zaman planına buradan ulaşabilirsiniz.