KÜLTÜR SANAT FONU

1. Fonun amacı nedir?

Kültür Sanat Fonu’nun 2024 dönemini, kültür-sanat kurumlarının ve bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini desteklemek amacıyla Turkey Mozaik Foundation iş birliği, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle hayata geçiriyoruz.

2. Başvuran kuruluşlarda aranan özellikler nelerdir?

  • Türkiye’de kurulmuş dernekler, vakıflar, kâr amacı gütmeyen kooperatifler*, sendikalar, vakıf üniversitesi uygulama ve araştırma merkezleri, federasyonlar/konfederasyonlar,**
  • Kültür-sanat alanında deneyim, kurumsal kapasite ve vizyona sahip olan,
  • 2022 yılı gelirleri 4.000 TL – 4.000.000 TL arasında olan kuruluşlar (2023 yılı ve sonrasında kurulan kuruluşlar için bir bütçe kısıtı bulunmamaktadır.)

(*) Kâr amacı gütmeyen kooperatif, “içinde kârın hissedarlara dağıtılmasını yasaklayan bir hüküm bulunan kuruluş sözleşmesine sahip olmalı” ya da bu hükmün olmaması durumunda “kooperatifin son üç yılını kapsayan bir mali denetim raporu yoluyla, kârının hissedarlara dağıtılmamış olduğunu kanıtlamalı ve Yönetim Kurulu kârın sonraki yıllarda da hissedarlara dağıtılmayacağını gayrikabili rücu karar altına almış” olmalıdır.

(**) Meslek odaları, meslek birlikleri, barolar, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, spor kulüpleri, şirketler, üniversiteler, kamu kurumları ve yerel yönetimler fondan yararlanamazlar. Ancak başvuru sahibi kuruluşların bu yapılarla iş birliği yapmaları mümkündür.

Vakıf üniversitelerinin uygulama ve araştırma merkezleri başvuru yaparken bu merkezlerin bütçesini iletmeleri beklenir.

Her kuruluştan yalnızca bir başvuru kabul edilecektir. Birden fazla başvuru gönderen kuruluşun son başvurusu dikkate alınacaktır. Öte yandan, bir kuruluş birden fazla başvurunun ortağı olabilir.

Sivil Toplum için Destek Vakfı’ndan, daha önce hibe desteği almış veya almakta olan kuruluşların başvurmasının önünde bir engel yoktur.

3. Başvurularda aranan öncelikli konular nelerdir?

Başvurular yeni proje veya devam projesi biçiminde yapılabilir.

Hibe başvurularının aşağıdaki öncelik alanlarından en az biriyle ilişkili olması beklenir;

  • Festivaller ve kamuya açık diğer kültür-sanat etkinlikleri,
  • Sanatçılar, kuruluşlar, kültür çalışanları arasındaki yerel iletişim, etkileşim, dayanışma, örgütlenme, iş birliği faaliyetleri,
  • Alanın ve/veya sanatçıların desteklenmesine yönelik çalışmalar. 

Eğer hibe kapsamında bir araştırma yapılacaksa verinin (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili gizlilik kurallarını da gözeterek), başka STK’lar tarafından da kullanılması amacıyla hazır hale getirilmesi ve açık kaynak olarak paylaşılması hibenin kullanım şartlarından biridir.

STK’lar, kamu kurumları, yerel yönetimler ve özel sektör kuruluşları ile ortaklık, iş birliği, eş finansman mümkündür ve teşvik edilir, ancak zorunlu değildir.

Yukarıda belirtilen önceliklere uygun olarak yapılacak hibe başvurularının bütçelerinde satın alma (ekipman, malzeme, teçhizat vb.) ve/veya insan kaynakları kalemleri uygun harcama kalemi olarak kabul edilir. Ancak bütçenin tamamının ya da önemli bir oranının bu tür kalemlerden oluşmaması beklenir. Eğer bu durum kaçınılmaz ise başvuru formunda konuyla ilgili açıklama yapılması gerekir.

Üçüncü taraflara hibe vermek, nakdi destekler ve/veya burs destekleri uygun bütçe kalemleri değildir. Ancak bu işlerin yapılabilmesi için gereken bütçe kalemleri (program kapsamında farklı destekler, burs sağlamak için gereken insan kaynağı gibi) talep edilebilir.

4. Projenin uygulama süresi ne kadar olmalı?

6-12 ay

5. Fondan en fazla ne kadar hibe talep edebiliriz?

Kültür Sanat Fonu’na yapılacak başvurular için hibe üst sınırı 675.000 TL’dir.

6. Fonun toplam büyüklüğü nedir?

Fon kapsamında verilecek hibenin toplam tutarı en az 1.350.000 TL’dir. Değerlendirme Komitesi, kriterler çerçevesinde ve gerekli gördüğü takdirde yapılan başvuruları olumlu değerlendirmeme ya da dağıtılacak hibe miktarını artırma veya azaltma hakkını saklı tutar.

7. Son başvuru tarihi nedir? 

Başvurular için son tarih 15 Kasım Cuma günü saat 18.00’dir.

8. Hibe süreci ve takvimi nedir?

Desteklenecek projelerin Aralık ayı içerisinde başlaması gerekir.

Kültür Sanat Fonu’nun duyurulması 15 Ekim 2024
Son başvuru tarihi 15 Kasım 2024, saat 18.00
Başvuruların değerlendirilmesi Kasım-Aralık 2024
Desteklenecek kuruluşların duyurulması Aralık 2024 ortası
Sözleşmelerin imzalanması Aralık 2024 sonu
Projelerin başlaması Aralık 2024 sonu

9. Hibe almaya hak kazanan kuruluşlara hibeler ne zaman aktarılacak?

Sözleşmenin imzalanması için gerekli bilgi ve belgelerin başvuru sahibi tarafından sağlanması durumunda hibeler kuruluşlara Aralık ayından itibaren 3 taksit halinde aşağıdaki oranlar doğrultusunda iletilecektir:

  • İlk Ödeme (%60): Hibe sözleşmesinin imzalanmasının ardından
  • İkinci Ödeme (%35): Ara raporun onaylanmasının ardından
  • Son Ödeme (%5): Final raporunun onaylanmasının ardından

10. Hibelerin harcanmasıyla ilgili hangi kurallar geçerlidir?

  • Hibelerin sadece bu hibeyle ilgili harcamaların yapılacağı bir banka hesabına aktarılması gerekir. Tüm harcamaların fatura veya fiş karşılığı ve banka havalesi yoluyla yapılması zorunludur. Desteklenen kuruluşların hibe kapsamında yaptıkları harcamaların faturalarını üç sene boyunca saklamaları gerekir. Gerekli görüldüğü takdirde Sivil Toplum için Destek Vakfı tarafından -masrafları karşılanacak biçimde- mali denetim talep edilebilir.
  • İnsan kaynakları maliyetleri yasal vergileri ile beraber uygun harcama kalemi olarak kabul edilir.
  • Üçüncü taraflara hibe vermek, nakdi destekler ve/veya burs destekleri uygun bütçe kalemleri değildir.

11. Fonun görünürlük kuralları nedir?

Hibe alan kuruluşlardan, hibe kapsamında hazırlanan tüm iletişim materyallerinde Sivil Toplum için Destek Vakfı ve Turkey Mozaik Foundation’ın logolarına yer vermeleri beklenir. Ayrıca, destekçi kurumlar, destekledikleri faaliyetlerin tanıtımı ve duyurusu için iletişim çalışmalarını yürütebilirler. Detaylı görünürlük kuralları için buraya tıklayabilirsiniz.

12. Hibenin raporlaması nasıl yapılacaktır?

Hibeden faydalanan kuruluşların Sivil Toplum için Destek Vakfı tarafından kendileri ile paylaşılacak ara rapor ve final raporunu sözleşmede belirlenen takvime göre paylaşması gerekir.

Desteklenen kuruluşların hibenin etkisinin ölçülmesi amacıyla yapılacak izleme ve değerlendirme faaliyetlerine, görüşmelere ve anket çalışmalarına katılması beklenir. Ayrıca, Sivil Toplum için Destek Vakfı ve fon paydaşları tarafından kuruluşlara ziyaretler gerçekleştirilebilir ve proje izleme ve değerlendirme çalışmaları kapsamında ek görüşmeler talep edilebilir. 

13. Başvuru formuna nasıl ulaşabilirim?

Ön hazırlık yapmak için bu çağrıya özel hazırlanmış başvuru formunu bilgisayarınıza buradan indirebilir ve başka bir dosyada başvurunuzu oluşturabilirsiniz. Böylece daha sonra başvuru formuna ilgili alanları kopyala-yapıştır yaparak ilerleyebilirsiniz.

Başvuru formu: https://bit.ly/4eFWe9d

Örnek bütçe formatına buradan ulaşabilirsiniz.

Örnek zaman planına buradan ulaşabilirsiniz.

Fonla ilgili sorularınızın cevapları internet sitemizde yer alan Sıkça Sorulan Sorular bölümünde olabilir. Diğer sorularınız için kurumsal@siviltoplumdestek.org adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Önemli not: Yapay zekanın (Chat GPT, Gemini, vb.) başvuru sürecinde kullanılabileceğini anlıyor ancak başvurunuzu kendi cümlelerinizle sunmanızı bekliyoruz. Yapay zeka kullanımı, kendinizi ifade etmenizi kısıtlayabilir, sizi anlamamızı sınırlayabilir ve konuyla ilgili uzmanlığınızı yanlış değerlendirmemize neden olabilir.

Kültür Sanat Fonu’nun 2024 Dönemi Başvuruları Açıldı

| Kültür Sanat Fonu | No Comments
Kültür-sanat kurumlarının ve bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini desteklemek amacıyla Turkey Mozaik Foundation iş birliği, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle hayata geçirdiğimiz Kültür Sanat Fonu’nun 2024 dönemi…

Improdancefest Uluslararası Doğaçlama Dans Festivali Projesini Tamamladı

| Kültür Sanat Fonu | No Comments
Yücel Kültür Vakfı, 1969 yılından beri gençler arasında ayırım yapmaksızın, 16-33 yaş grubu arasındaki istekli gençlere kendilerini geliştirmeleri için olanaklar sunuyor.  Kültür Sanat Fonu’nun 2021 döneminde Turkey Mozaik Foundation eş…

Alt Yazı Sinema Derneği Altyazı Sinema Dergisi Dijital Arşiv Projesini Tamamladı

| Kültür Sanat Fonu | No Comments
2019 yılında kurulan Altyazı Sinema Derneği; sinema alanındaki yayıncılık faaliyetlerinin yanı sıra sansür ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere cinsiyet eşitliği, işçi güvenliği ve sağlığı gibi meseleler ile ilgili olarak…

Troya Kültür Derneği ile Çanakkale Kültür Aktörleri Ağı Projesini Konuştuk

| Kültür Sanat Fonu | No Comments
Troya Kültür Derneği (Çanakkale Bienali İnisiyatifi – CABININ), Çanakkale’deki farklı toplum kesimlerini çağdaş sanatla buluşturmak, sanat odaklı etkinlikler ve eğitimler yoluyla dezavantajlı grupların toplumsal yaşama katılımlarını, üretkenlik ve becerilerini artırmak, Çanakkale’nin…

Tiyatro Kooperatifi ile Tiyatroların Erişilebilirliği Projesini Konuştuk

| Kültür Sanat Fonu | No Comments
Tiyatro sanatının kamusal bir hizmet olduğu ön kabulüyle, sektörel sorunlara kalıcı çözümler bulmak ve özel tiyatroların sesi olmak amacıyla savunuculuk ve kapasite güçlendirme çalışmaları yapan Tiyatro Kooperatifi’ne Kültür Sanat Fonu’nun 2022 döneminde Turkey…

Dem Derneği ile Koşar Adım Alt Yazıya (#koşaradımaltyazıya) Projesini Konuştuk

| Kültür Sanat Fonu | No Comments
Toplumsal zıtlıklar arasında diyalog alanları yaratmayı ve bu alanlarda sürdürülebilir çözümler üretmeyi hedefleyen Dem Derneği (Dem), işiten toplum ile sağır toplum ve işitme engelliler arasında acıma duygusundan uzak ve istihdamı…

Kültür Sanat Fonu’nun 2022 Dönemi Fon Başlangıç Raporu Yayımlandı

| Kültür Sanat Fonu | No Comments
Kültür-sanat kurumlarının ve/veya kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini ve kurumsal kapasitelerini güçlendirmelerini desteklemek amacıyla Turkey Mozaik Foundation işbirliği, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle hayata geçirdiğimiz Kültür Sanat Fonu’nun 2022 dönemi…

Kırkayak Kültür ile Kurumsal Hibe Desteğimizle Yürütecekleri Çalışmaları Konuştuk

| Kültür Sanat Fonu | No Comments
Kırkayak Kültür Sanat ve Doğa Derneği (Kırkayak Kültür), Gaziantep’te faaliyet yürüten Kırkayak Kültür, toplumsal kaynaşmaya ve bir arada yaşam kültürüne katkıda bulunmak amacıyla farklı sosyo-ekonomik koşullara sahip grupların ve bireylerin bir…

Kültür Sanat Fonu’nun 2022 Döneminde Yapılan Başvurulara Dair Değerlendirme Metnimiz Yayımlandı

| Kültür Sanat Fonu | No Comments
Kültür-sanat kurumlarının ve/veya kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini ve kurumsal kapasitelerini güçlendirmelerini desteklemek amacıyla Turkey Mozaik Foundation işbirliği, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle hayata geçirdiğimiz Kültür Sanat Fonu’nun 2022 dönemi…

Kültür Sanat Fonu’nun 2022 Döneminde Desteklenecek STK’lar Belirlendi

| Kültür Sanat Fonu | No Comments
Kültür-sanat kurumlarının ve/veya kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini ve kurumsal kapasitelerini güçlendirmelerini desteklemek amacıyla Turkey Mozaik Foundation işbirliği, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle hayata geçirdiğimiz Kültür Sanat Fonu’nun 2022 döneminde desteklenecek…

Kültür Sanat Fonu 2022 Dönemi Başvuruları Sona Erdi

| Kültür Sanat Fonu | No Comments
Kültür-sanat kurumlarının ve/veya kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini ve kurumsal kapasitelerini güçlendirmelerini desteklemek amacıyla Turkey Mozaik Foundation işbirliği, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle hayata geçirdiğimiz Kültür Sanat Fonu’nun 2022 dönemi başvuruları…

Kültür Sanat Fonu’nun 2022 Dönemi Başvuruları Açıldı

| Kültür Sanat Fonu | No Comments
Kültür-sanat kurumlarının ve/veya kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini ve kurumsal kapasitelerini güçlendirmelerini desteklemek amacıyla  Turkey Mozaik Foundation işbirliği, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle hayata geçirdiğimiz Kültür Sanat Fonu’nun 2022 dönemi…
Çamlıca Köşkü, Tekkeci Sok. No:3-5 34450 Arnavutköy Beşiktaş / İstanbul