Sivil Toplum için Destek Vakfı olarak, Kültür Sanat Fonu’nu Turkey Mozaik Foundation işbirliğiyle ve çeşitli bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle hayata geçiriyoruz.
Kültür Sanat Fonu’nu kültür-sanat kurumlarını ve/veya kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını (STK) desteklemek amacıyla ilk kez 2019 yılında hayata geçirdik. 2019 – 2021 döneminde üç hibe döngüsüyle 15 STK’ya toplam 1.089.615 TL destek sağladık. STK başına düşen ortalama hibe tutarı ise 72.641 TL oldu.
I. Fonun Amacı
COVID-19 salgını sonrası Türkiye “normale” dönmeye çalışırken yeni normalin nasıl olacağıyla ilgili belirsizlik devam ediyor. Özellikle son iki senedir hem COVID-19 salgını hem de Türkiye’ye özel nedenlerle reel olarak küçülen ekonominin bir yansıması olarak gelir adaletsizliğindeki artış, derin yoksulluğun yaygınlaşması ve toplumda gençler, kadınlar vb. gibi farklı kesimlerin değişen ihtiyaçları toplumun kültür-sanat alanıyla olan ilişkisini de etkiliyor.
Öte yandan, kültür-sanat alanının özneleri olan kişiler ve kurumlar açısından da zorluklar ve belirsizlikler devam ediyor. Sektöre içkin olan ancak özellikle bu dönemde daha da acil bir ihtiyaç olarak ortaya çıkan finansal sürdürülebilirlik gibi meselelerin daha fazla konuşulduğunu görüyoruz.
Pandemi sonrası kısmi normalleşmenin gerçekleştiği ancak ekonomik krizin sonuçlarının da oldukça hissedildiği kültür-sanat alanının geleceği yeniden şekillenirken, farklı paydaşlar arasında işbirliğini güçlendirmenin ve var olan kısıtlar çerçevesinde faaliyetlerini yürüten kurumların desteklenmesine devam etmenin önemli olduğunu düşünüyoruz.
Sivil Toplum için Destek Vakfı’nın, Türkiye’de bağışçılığın gelişimine ve bu yolla sosyal sorunların çözümüne yönelik attığı adımlar kapsamında; Kültür Sanat Fonu, 2022 yılında da kültür-sanat kurumlarına ve kültür-sanat alanında faaliyet gösteren STK’lara finansal destek verecek, böylece sivil aktörlerin bu yeni dönemdeki uyum çalışmaları desteklenecektir.
Fon kapsamında desteklenecek çalışmalarda aşağıda yer alan prensiplerden en az bir tanesinin yer alması beklenir:
- Kurumsal destek: İlgili kültür-sanat kurumunun varoluşunun, temel faaliyetlerinin ve/veya kurumsal ihtiyaçlarının desteklenmesi.
Örnek: Kurumun gelir çeşitlendirme modelleri oluşturması, bağışçı sadakatini geliştiren faaliyetler denemesi gibi uygulamalarla finansal sürdürülebilirliğini geliştirmeye yönelik çalışmalar.
- İşbirliği: Sivil paydaşların (sanatçılar, kurumlar, kültür çalışanları, vb.) arasındaki yerel iletişim, etkileşim, dayanışma, örgütlenme, işbirliği vb. biçimlerinin desteklenmesi.
Örnek: Kültür çalışanları arasındaki deneyim paylaşımını sağlayıcı ağların kurulması, gelir kaybına uğrayanların finansal araçlarla desteklenmesi gibi dayanışma ve işbirliği ağlarının geliştirilmesine yönelik destek programları.
- Alanın güçlendirilmesi: Kültür-sanat alanının dayanıklılığının ve güncel gelişmelere uyumunun sağlanmasını hedefleyen altyapı güçlendirme çalışmaları.
Örnek: Veri tabanlarının, hukuki desteğe sahip olanları destekleyici programların, gönüllü/ücretli insan kaynağının yeteneklerini geliştirici atölyelerin vb. oluşturulması ve yürütülmesine yönelik uygulamalar.