
18-25 yaş arası gençlerin hayatları ile ilgili bilinçli kararlar alabilmelerine ve kendi hayatlarının hakimi olmalarına destek olmak amacıyla Sürdürülebilir Kalkınma için Yenilikçi Çözümler Derneği bünyesinde çalışmalarını yürüten Gelecek Daha Net Gençlik Platformu (GDN), profesyonel hayatta yer alan kişiler ile gençleri çevrimiçi ve çevrimdışı rehberlik, mentorluk, eğitimler, buluşmalar, videolar, kariyer koçluğu gibi fırsatlarla buluşturarak, gençlerin meslek seçimlerine destek sağlıyor. GDN, Organik Kimya işbirliği ve mali desteği ile Vakfımızın koordinasyonunda; kimya ve ilişkili bölümlerde okuyan gençlerin kimya sektörü ile ilgili birinci elden bilgi edinebilmesi ve kariyer yolculuklarında okudukları bölümler üzerinden meslek seçimi yapmalarını teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiği Gençliğin Kimyası projesini tamamladı.
GDN Proje Koordinatörü Genar Ersoy ile yaptığımız röportajda; proje kapsamında yürüttükleri faaliyetler, e-mentorluğun gençlerin kariyer seçimini ve gelişimini nasıl etkilediği ve gençlerin iş gücüne katılımı önündeki engeller hakkında konuştuk.
Vakfımızın koordinasyonunu yürüttüğü, Organik Kimya’nın işbirliği ve mali desteğiyle gerçekleştirdiğiniz Gençliğin Kimyası projesinin ilk dönemini yakın zamanda tamamladınız. Proje kapsamında Organik Kimya ile geliştirdiğiniz işbirliğinden ve yürüttüğünüz çalışmalardan bahseder misiniz?
Organik Kimya ile birlikte kariyerini kimya sektöründe şekillendirmek isteyen gençlerin kimya sektörünü ve bu sektördeki farklı meslek kollarını daha iyi tanımalarını sağlamak ve kariyer yolculuklarına destek olmak amacıyla Gençliğin Kimyası Projesi’ni yürüttük. Proje kapsamında 27 genç, 27 Organik Kimya çalışanıyla 5’er seans mentorluk görüşmesi gerçekleştirdi. Organik Kimya Gönüllüleri ile 254 gencin katılımıyla 6 webinar gerçekleştirdik. Kimya sektöründeki farklı meslekleri tanıtmak için 7 farklı meslek videosu hazırladık. Gelecekten Bir Gün programı ile 2 gün boyunca 8 genç, Organik Kimya tesislerinde farklı departmanları ziyaret edip, deneyimleme şansı elde ettiler. Gençlerin kendileri ve dünya için iyi olan hedefleri belirlemelerini amaçlayan Goals For Good programı da toplam 27 gencin katılımıyla 2 grup halinde gerçekleştirildi. Bütün bunların sonunda projede yer alan 5 genç Organik Kimya’da staj yaptı. 1 genç de Organik Kimya’da istihdam edildi.
Projede kullandığınız yöntemlerden biri de e-mentorluk oldu. E-mentorluk gençlerin kariyer seçimi ve gelişimine nasıl bir katkı sağlıyor? E-mentorluğun proje katılımcısı gençler ve Organik Kimya çalışanları üzerindeki etkisinden ve aldığınız geri bildirimlerinden bahsedebilir misiniz?
Mentorluk programıyla gençleri yapmak istedikleri mesleği yapan profesyonellerle eşleştirdik. Öncelikle mentorluk görüşmeleri için mentor menti uyumu çok önemlidir. Mentorluk çift taraflı yürüyen bir süreçtir. Doğru eşleşmelerle görüşmelerin verimini arttırdık. Gençler, hayallerindeki mesleği yapan kişilerin deneyimlerinden faydalandılar. Bu mesleği yapabilmek için edinmeleri gereken beceriler hakkında bilgi edindiler. Bu yolda yaşadıkları zorlukları ve üstesinden gelme yöntemleri üzerine mentorlarıyla birlikte çalıştılar. Sektörün sunduğu fırsatlardan haberdar oldular. Gençler, mesleki hedeflerini mentorlarıyla birlikte belirleme fırsatı elde ettiler.
Gençlerden aldığımız geri bildirimlerde mentorluk görüşmelerinin; derslerine daha motive olmalarını, kendilerinin farkına varmalarını, hedeflerini belirlemelerini, zayıf yönlerinin nasıl geliştirebileceklerini, özgüvenlerinin artmasını, hayatta daha kararlı olmalarını sağladığını belirttiler. Gençlerin tamamı, kimya alanında kariyer hedefleyen gençlere mentorluk görüşmelerine katılmalarını tavsiye etmektedirler.
Türkiye İstatistik Kurumunun Ocak 2022’de yayımladığı İşgücü İstatistikleri raporuna göre genç nüfusta işsizlik oranı %21,6. Proje kapsamında bir araya geldiğiniz ve kimya bölümlerinde eğitim gören öğrenciler özelinde düşündüğünüzde gençlerin iş gücüne katılımının önünde ne tür engeller olduğunu düşünüyorsunuz?
Gençler, eğitim aldıkları bölümden mezun olduktan sonra nerelerde iş bulabileceklerini pek bilmiyorlar. Mesleklerin, iş hayatındaki karşılığı onlar için çok fazla soru işareti barındırıyor. Bu da eğitim hayatları süresince kendilerini hangi alanlarda geliştirmeleri gerektiğini bilmemelerine sebep oluyor. Gençler mezun olduklarında da yapmak istedikleri meslekler ile becerileri arasında uyumsuzluklar ortaya çıkıyor. Sektörün beklentileri doğrultusunda gençlerin kendilerini geliştirmeleri çok değerli. Bunun için de sektörü yakından tanımaları, departmanların ve mesleklerin gerekliliklerini görmeleri gerekmektedir. Maalesef bu gençler için pek mümkün olmuyor. Sadece okullarındaki zorunlu staj ile kısıtlı olarak sektörü görme fırsatı elde edebiliyorlar. Bu da yeterli olmuyor. Bu nedenle gençler motive olamıyor. Sektörün beklentileri doğrultusunda kendilerini geliştirme fırsatı elde edemiyorlar. Bu durumda işsizlik oranının artmasına neden oluyor. Gençlerin kendi istedikleri meslekleri yapabilmeleri için yeterli fırsatlar sunulmadığı süreci genç işsizliği yüksek olacaktır ve iş hayatında gençler mutsuz olacaktır.
Şartlı Destek Fonu’ndan aldığınız hibe desteğinin gençlerin kimya sektöründeki farklı meslekleri tanıması, kimya sektöründe çalışmaya motive edilmesi ve yönlendirilmesi konularında ne tür katkıları oldu? Gençlerin farklı meslekleri tanımaları ve deneyimlemeleri alanında yapılan çalışmaların farklı bağışçılar tarafından desteklenmesi sizce neden önemli?
Gençlerin öncelikle kendi yapmak istedikleri mesleklere karar vermelerini sağlamaya çalışıyoruz. Daha sonrasında ihtiyaç duydukları faaliyetlerle güçlenmelerine katkıda bulunuyoruz. Kimya, Kimya mühendisliği bölümlerinde eğitim gören gençlerle ilk bir araya geldiğimiz sektörde gençlere yönelik tanıtım faaliyetlerin pek olmadığından bahsetmişlerdi. Sektördeki meslekler nelerdir, bu meslekleri yapabilmek için hangi yetilerin elde edilmesi gerekir bunları gençler birebir kendileri deneyimlediler. Sektörü ve imkanlarının farkına vardılar. Tüm bu deneyimleri sürekli büyüyen bir şirkette elde etmiş olmaları onları motive etti. Staj için bile olsa şirketlere ve o şirketlerde çalışan kişilere erişmek gençler için çok zor oluyor. Gençliğin Kimyası ile bu zorluğu azaltmış olduk. Gençler sektördeki kişilerle paylaşımda bulunabildiler. Bu proje ile kimya ile ilgili alanlar eğitim gören gençlere fayda sağladık. Farklı bölümlerde, alanlarda eğitim gören gençlere de daha fazla ulaşıp, fırsat sağlamak isteriz. Bunun için farklı sektörlerden paydaşlarla işbirliği yapmak çok iyi olur. Farklı alanlarda eğitim gören gençlerin güçlendirilmeleri için sektörlerdeki şirketlerin genç dostu olmaları çok değerli.
Gençliğin Kimyası projesinin 2022 yılında başlayacak yeni döneminde yapmayı planladığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
Yeni dönemde yine gençleri, kimya sektörüyle bir araya getireceğiz. Mentorluk, webinarlar, meslek tanıtım videolarımız, Gelecekten Bir Gün programımız devam edecek. Bu sene kimya, kimya mühendisliği bölümlerinin dışında eğitim alan ve kimya sektöründe çalışmak isteyen gençleri daha fazla kapsayacağız. Devam eden faaliyetlerimizle daha fazla gence ulaşacağız. Geçen sene Organik Kimya’nın fazla tanıtamadığımız departman ve mesleklerine bu sene daha fazla yer vereceğiz. Ayrıca Gençliğin Kimyası bu sene, Organik Kimya’nın staj programları ve iş fırsatlarıyla daha entegre olarak yürütülecek.