Gelecek için Dayanışma Fonu’nun 2024 Dönemi Kapsamında Desteklenecek STK’lar Belirlendi

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevre illeri de şiddetli bir şekilde etkileyen depremlerin ardından, depremlerden etkilenen ergenlerin ve gençlerin iyi olma haline katkıda bulunan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini desteklemek amacıyla Vakfımız koordinasyonunda, Paribu iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz Gelecek için Dayanışma Fonu’nun 2024 döneminde desteklenecek STK’lar belirlendi. Fon kapsamında 4 STK’ya toplam 2.440.150 TL hibe desteği sağlayacağız.

Desteklenen STK’lar ve çalışmaları ile ilgili ayrıntılı bilgileri aşağıda görebilirsiniz:

Bulgurcu Vakfı, (Bavak), (Geleceğin Işığı: Kız Öğrencilerle İyi Yaşam Atölyesi Projesi, 602.800 TL), İstanbul
Bavak, üniversitelerin mühendislik bölümlerinde okuyan genç kadınların eğitimlerinin sürekliliğine katkı sağlayarak, kadınların mühendislik alanlarında kalma oranını artırmak amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Bavak, Buradayız Hatay Derneği iş birliğiyle Geleceğin Işığı: Kız Öğrencilerle İyi Yaşam Atölyesi projesini hayata geçirecektir. Vakıf, Hatay’da yürüteceği proje kapsamında, lise düzeyinde öğrenim gören kız çocuklarının mühendislik mesleğine dair farkındalıklarını artırarak, bu alandaki potansiyellerini keşfetmelerini desteklemek ve kariyer yönelimlerini güçlendirmek amacıyla atölyeler düzenleyecektir. Aynı zamanda, Hatay ve çevre illerdeki üniversitelerin mühendislik bölümlerinde eğitim gören genç kadınların okul süreçlerini destekleyerek, mesleki becerilerinin artırmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirecektir.

Dayanışma İnsanları Derneği (DİD), (Sanat Yoluyla Dayanışma Projesi, 603.750 TL), Adıyaman
Adıyaman’da faaliyet yürüten DİD, gençlerin ve kırılgan grupların kalkınmada yer almasına ve afetlere dayanıklı bir sivil toplumun oluşmasına katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını gerçekleştiriyor. DİD hibe desteğimizle Sanat Yoluyla Dayanışma projesini hayata geçirecektir. Dernek proje kapsamında Adıyaman’da ikamet eden gençlerin iyi olma halini desteklemek amacıyla kültür-sanat faaliyetleri yürütecektir. Bu doğrultuda 20 tane kültür-sanat atölyesi düzenleyecek olan dernek; aynı zamanda insan hakları temelli film gösterimleri gerçekleştirecektir. Ayrıca, dernek merkezinin kültür-sanat faaliyetleri ve atölyeleri için uygun hale getirecek olan DİD; hibe kapsamında Deprem Bölgesindeki Gençlere Yönelik Kültür Sanat Etkinlikleri Rehberi hazırlayacaktır.

Hasat Derneği, (“Sanat Ne İşe Yarar?” Hatay’ı Sanatla Düşünmek Projesi, 623.600 TL), İstanbul
Katılımcı liderliği ve diyaloğu yaygınlaştırarak toplumsal fayda sağlamak, farklı sektör ve paydaşlar arası iş birliğini ve sivil toplum etkisini güçlendirmek, ve toplumsal gruplara güçlendirici ve fırsat eşitliği sağlayan faaliyetler gerçekleştirmek amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Hasat Derneği hibe desteğimizle “Sanat Ne İşe Yarar?” Hatay’ı Sanatla Düşünmek projesine devam edecektir. Dernek proje kapsamında Hatay’ın yeniden inşa sürecinde gençlerin aktif olarak katılımını ve yaşadıkları şehirle sanat yoluyla yeniden bağ kurmalarını desteklemek amacıyla atölye çalışmaları yürütecektir. Bu amaç doğrultusunda, 6 aylık uygulama sürecinde atölye çalışmalarının tasarımı ve uygulanmasında görev alacak, Hatay’dan ve Hatay dışından sanatçılar, uzmanlar ve gençlik-sanat odaklı STK temsilcilerinden oluşan en fazla 8 kişilik bir Danışma ve Uygulama Ekibi kurulacaktır. Oluşturulacak ekip, Hatay’da kültürel ve sanatsal olarak kent üzerine çalışılabilecek lokasyonları ve rotaları belirleyecektir.

Kırmızı Çocuklar Derneği (Kırmızı Çocuklar), (Geleceğe Doğru Projesi, 610.000 TL), İstanbul
Çocukların ve gençlerin eğitim, sağlık, kültür-sanat hakkına erişimini desteklemek ve sportif faaliyetlere katılımını güçlendirmek amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Kırmızı Çocuklar hibe desteğimizle Geleceğe Doğru projesini hayata geçirecek. Dernek proje kapsamında Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 14-18 yaş arası gençlerin eğitim hakkına erişimini destekleyerek; okul terkini önlemek ve gençlerin gelecekteki istihdam olanaklarını güçlendirmek amacıyla kariyer planlama atölyeleri ve danışmanlık desteği sağlayacaktır. Bu amaç doğrultusunda yetenek eğilim araştırması gerçekleştirecek olan dernek, 400 gence ve ebeveynlerine yönelik ön test çalışmaları yapacaktır. Mentör Kardeşim Programı aracılığıyla akran öğrenmesini güçlendirecek olan dernek, gençlerin deprem bölgesi dışında üniversiteye giden akranlarıyla bir araya gelmelerini sağlayacaktır. Son olarak, dernek Kahramanmaraş’taki kamu kurumlarından, STK’lardan, özel sektörden, öğrenci gruplarından ve üniversitelerden temsilcileri bir araya getirerek gençlerin akademik ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunacak iş birliği seminerleri düzenleyecektir.