Her Yaşta Fonu’nun 2022 Döneminde Desteklenecek STK’lar Belirlendi

Yaşlılık ve yaşlanma alanlarıyla kadın, sağlık, eğitim gibi bu alanı çevreleyen konularda faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının (STK) çalışmalarını ve projelerini desteklemek amacıyla Vakfımızın koordinasyonunda AgeSA Hayat ve Emeklilik işbirliği ve mali desteğiyle hayata geçirdiğimiz Her Yaşta Fonu’nun 2022 döneminde  desteklenecek STK’lar belirlendi. Fon kapsamında 3 STK’ya toplam 348.200 TL hibe desteği sağlayacağız.

Desteklenen STK’lar ve çalışmaları ile ilgili ayrıntılı bilgileri aşağıda görebilirsiniz:

Birey ve Toplum Ruh Sağlığında İZ Derneği (Bir İZ Derneği): Toplumsal barışa hizmet edecek önleyici ruh sağlığı hizmetlerinin toplumun her kesimi tarafından erişilebilir olması için çalışmalar yapan Bir İZ Derneği, başta kadınlar, mülteciler, çoçuklar ve yaşlılar olmak üzere bireyi güçlendirmeyi merkeze alan projeler gerçekleştirerek ruh sağlığı hizmetlerinin tüm toplum için erişilebilir olmasına katkı sağlıyor. Fon kapsamında 108.200 TL hibe desteği sağladığımız Biz İZ Derneği hayata geçireceği Harita 65 + projesiyle; 65 yaş üstü bireylerin sosyal ve psiko-sosyal destek hizmetlere erişilebilirliğini tespit etmek, yaşlı haklarına dikkat çekmek, destek hizmetlerini yaygınlaştırmak ve yaşlılara yönelik servislerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını yürütecek. Proje kapsamında Psikoloji, Sosyoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Sosyal Hizmet, Gerontoloji ve Tıp Fakültesi bölümlerinden 20 gönüllü lisans öğrencisiyle beraber 65+ İhtiyaç Analizi raporunu hazırlayacak olan dernek, raporun hazırlık sürecinde 20 yararlanıcı gencin görüşme teknikleri becerilerini geliştirmek için araştırma teknikleri eğitimi verecek. 65 yaş üstü bireylere yönelik verilen sosyal ve psiko-sosyal destek hizmetlerini haritalandırılması için yaşlı nüfusunun en yoğun olduğu 15 ili kapsayacak şekilde yaşlılara yönelik hizmet veren kurum ve kuruluşların bilgilerinin yer aldığı hizmet haritası hazırlayacak. Yaşlı haklarına dikkat çekmek amacıyla bir kısa film hazırlayacak olan dernek aynı zamanda hak temelli dijital içerikler geliştirerek 65 yaş üstü bireylerin ihtiyaçlarına dair kamuoyunda farkındalık yaratacak.

Dem Derneği: İşiten toplum ile işitmeyen toplum arasında acıma duygusundan uzak diyalog alanları yaratmak ve kolektif şekilde çözümler üretmek amacıyla faaliyetlerini yürüten dernek; Türk İşaret Dili eğitimlerini dijitalleştirdikleri sosyal girişimleri bukalemun.co aracılığıyla bu dilin yaygınlaştırılması, ve sağır ve işitme engellilerin istihdamı için çalışmalar yürütüyor. Fon kapsamında sağladığımız 148.000 TL hibe desteğiyle Duyduğun gibi Değil projesini hayata geçirecek olan Dem Derneği, proje kapsamında yaş sebebiyle işitme kaybı yaşayan 65 yaş üstü bireylerin yaşadıkları sorunları diyalog ile anlamak, kamuoyunda görünür kılmak ve çözüm için işbirliğini teşvik etmek amacıyla çalışmalarını yürütecek. Proje kapsamında, yaş ile birlikte işitme kaybı başlamış 65 yaş üstü 25 bireyle ve bu bireylerin yakınlarıyla birebir görüşmeler yapacak. Yaş ile birlikte başlayan işitme kaybının nedenlerini, nasıl oluştuğunu ve nasıl mücadele edilmesi gerektiğini anlamak için kulak burun boğaz, psikoloji gibi farklı disiplinden 6 uzmanla bir araya gelecek. Olası işbirliklerinin önünü açmak ve alanda yapılan mevcut çalışmalarla ilgili ortaklıklar oluşmasına katkı sağlamak için yaşlılık alanında çalışan 3 STK’ya saha ziyareti gerçekleştirecek. Proje sonunda yaş ile birlikte işitme kaybı başlamış 65 yaş üstü bireylerin sorunlarının ve çözüm önerilerinin yer aldığı bir rapor hazırlayacak. Son olarak Dem Derneği proje sürecinde yapacağı birebir görüşmelerde ortaya çıkan ve senoryalaştırılabilir bir hikâyeden kısa film belgeselini hazırlayacak.

Hayat Boyu Hayat Dolu Derneği: Yaşlanmakta olan kişilerin günlük yaşam kalitelerini artıracak bilişsel ve psikososyal yöntemleri hayata geçirmek, aktif yaşlanma sürecine destek olmak ve bu sürece katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Fon kapsamında sağladığımız 92.000 TL hibe desteğiyle Yaşlı Yakınlarına Bakım Veren Aile Bireylerine Psiko-sosyal Destek Programı projesini hayata geçirecek olan Hayat Boyu Hayat Dolu Derneği proje ile hem yaşlıların hem de bakımverenlerin iyi olma halini desteklemeyi ve bu grupların yaşam kalitelerini artırmayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda dernek; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü ortaklığıyla Psiko-sosyal Destek Programları oluşturacak. Hazırlanacak program, Beşiktas Belediyesi’nin bünyesinde bulunan 65+ Yaşam Ofisi’nin desteği ile Istanbul ilinin yaşlı nüfusu en yüksek ilçelerinden biri olan Beşiktas ilçesinde ikamet eden ve yaşlı yakınının bakımından sorumlu olan 50 kişiye uygulanacak.. Hayat Boyu Hayat Dolu Derneği program öncesi ve sonrasında katılımcılara uygulanacak ön-test ve son-testlerle programın etkisini ölçecek ve bir model oluşturacak.