Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini ve kapasite güçlendirme faaliyetlerini desteklemek amacıyla Bir Adım Var Vakfı ve Turkey Mozaik Foundation işbirliği, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle hayata geçirdiğimiz Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Fonu’nun 2024 döneminde desteklenecek STK’lar belirlendi. Fon kapsamında üç STK’ya toplam 2.100.000 TL hibe desteği sağlayacağız.
Desteklenen STK’lar ve çalışmaları ile ilgili ayrıntılı bilgileri aşağıda görebilirsiniz:
Çember Sivil İnisiyatif Derneği, (Fortuna Kadın Ağı Projesi, 700.000 TL), Eskişehir
Çember Sivil İnisiyatif Derneği (ÇemberDE), afet ve kadın çalışmaları başta olmak üzere tüm hak alanlarında sivil örgütlenmeleri desteklemek amacıyla çalışmalarını yürütüyor. ÇemberDE, sağladığımız 700.000 TL hibe desteğiyle “Fortuna Kadın Ağı” projesini hayata geçirecektir.
Bu proje kapsamında ÇemberDE, Adıyaman Belediyesi Kadın Hizmetleri çalışanlarının ve Adıyaman Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyelerinin toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın hakları ve kadın güçlenmesi konularındaki kapasitelerini güçlendirmek amacıyla eğitimler düzenleyecektir. Ayrıca, yerel STK’ların kadın çalışanlarının iş birliği, ağ oluşturma kapasiteleri ve iyilik halleri desteklenerek kadın çalışanların kentteki etki alanlarının genişlemesine katkı sağlanacaktır. Adıyaman’da kadınların inisiyatif alma, çözüm üretme ve harekete geçme kapasitelerini artırmak ve katılım mekanizmalarını güçlendirmek amacıyla bir yerel kadın çalışmaları ağı oluşturulacaktır.
Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği, (Mahalle Elçisi Kadınlar Projesi, 700.000 TL), Adana
Kadın Özgürlük ve Eşitlik Derneği (KÖVED), ulusal ve uluslararası belgeler ışığında toplumsal cinsiyet eşitliği sağlayıncaya kadar, cinsiyete ve cinsel yönelime dayalı ayrımcılığın giderilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla çalışmalarını yürütüyor. KÖVED, sağladığımız 700.000 TL hibe desteğiyle “Mahalle Elçisi Kadınlar” projesini hayata geçirecektir.
Projenin temelini oluşturan Adana Kadın Yaşam Merkezi (AKYM), dezavantajlı yedi mahallenin tam ortasında yer alıyor. KÖVED proje kapsamında, bu yedi mahallede yaşayan ve AKYM gelen yedi kadından oluşacak mahalle elçilerini belirleyecek. Elçilerin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilgi ve farkındalıklarını artırmak, iletişim ve örgütlenme becerilerini güçlendirmek hedefiyle farkındalık atölyeleri ve eğitimler düzenleyecektir. Elçiler edindikleri bilgi ve birikimleri, kendi takımlarını oluşturarak düzenleyecekleri bilgi paylaşım atölyeleri aracılığıyla yaygınlaştıracaktır. Son olarak, AKYM’nin bilinirliğinin artırılması ve daha fazla kadına ulaşması amacıyla proje tanıtım videosu hazırlanacaktır. Ayrıca etki değerlendirme çalışmaları yürütecek olan KÖVED, proje sonunda bir rapor yayımlayacaktır.
Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Derneği, (TOCİKAD Akademi: Eşitlik için Güçlü Adımlar Projesi, 700.000 TL), Ankara
Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Derneği (TOCİKAD), toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları disiplininin görünürlüğünü artırarak yaygınlaşmasını ve güçlenmesini sağlamak amacıyla çalışmalarını yürütüyor. TOCİKAD, sağladığımız 700.000 TL hibe desteğiyle “TOCİKAD Akademi: Eşitlik için Güçlü Adımlar” projesini hayata geçirecektir.
TOCİKAD proje kapsamında; toplumsal cinsiyet eşitliğinin kurumsal kültüre yerleşmesi ve bu alanda sürdürülebilir bir değişim sağlaması amacıyla yerel yönetimler, siyasi partiler, meslek odalar, sendikalar ve ilgili STK çalışanlarına yönelik çevrimiçi eğitimler düzenleyecektir. Dört ay boyunca tekrarlanacak olan eğitimler aracılığıyla 120 kişiye ulaşacak olan TOCİKAD, eğitime katılan kişiler aracılığıyla kamu hizmeti veren kurumlarda toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinç ve farkındalığın artmasına, bu konudaki politika ve programların daha etkin bir şekilde uygulanmasına katkı sağlayacaktır.