
Kara ve denizle bağlantılı adalar, kıyısal bölgeler ve sulak alanlar da dahil olmak üzere, Türkiye’nin güney ve/veya batı kıyı bölgelerinde; doğa ve biyoçeşitlilik, deniz ve kıyı koruma konularında aktif olarak faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının (STK) çalışmalarını desteklemek amacıyla Conservation Collective işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz Turquoise Coast Environment Fund – Turkey (TCEF) hibe programının 2023 döneminde desteklenecek STK’lar belirlendi. Fon kapsamında 6 STK’ya toplam 1.294.986 TL hibe desteği sağlayacağız.
Desteklenen STK’lar ve çalışmaları ile ilgili ayrıntılı bilgileri aşağıda görebilirsiniz:
Bodrum Klasik Müzik Derneği: Muğla’da faaliyet gösteren Bodrum Klasik Müzik Derneği; Gümüşlük köyü ve Bodrum bölgesinde uluslararası etkinlikler düzenliyor. 2004 yılından beri Gümüşlük Müzik Festivali’ni hayata geçiren dernek ekoloji konularını da kültürel bir değer olarak ele alıyor. Fon kapsamında sağladığımız 200.000 TL hibe desteğiyle Bodrum Yarımadası’nın Serbest Akan Son Nehir Sistemi için Yerel Yönetim Modeli: Kavakderesi Havzası projesini hayata geçirecek. Dernek proje ile Bodrum Yarımadası, Muğla ve Güneybatı Anadolu’da bulunan son agrosilvopastoral sistemler (çoklu üretim sistemleri) sistemlerinden biri olan Kavaklıdere Havzası’nı bir peyzaj alanı olarak koruması, yerel katılımcı bir yönetişim planı oluşturması ve bölge sakinleriyle politika üreticilerinin peyzajın önemi konusunda farkındalıklarının ve kapasitelerinin arttırılması amacıyla çalışmalar yürütecek.
Doğal Denge Derneği: Ankara’da faaliyet yürüten Doğal Denge Derneği Türkiye’deki mevcut ve potansiyel çevre koruma alanlarındaki doğal ve kültürel varlıkların korunması için sürdürülebilir yöntemlerin sağlanması amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Fon kapsamında sağladığımız 220.000 TL hibe desteğiyle Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesindeki İstilacı Yabancı Türlerin Vatandaş Katılımı ile İzlenmesi projesini hayata geçirecek. Vatandaşlık biliminden faydalanacak olan dernek proje kapsamında bireylerin gözlem ve deneyiminden faydalanarak Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin kıyı ve deniz alanlarında bulunan Aslan Balığı, Balon Balığı, Uzun Dikenli Deniz Kestanesi gibi istilacı yabancı türlerden (İYT) etkilenen alanların biyoçeşitliliğe, sağlığa ve ekonomiye etkilerinin azaltılması ve yerel halkın bilinçlendirilmesi amacıyla çalışmalar yürütecek.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği: Balıkesir’de faaliyet yürüten dernek Türkiye’nin ve özellikle Kazdağı ve çevresinin doğal ve kültürel varlıklarını korumak amacıyla çalışmalar yapıyor. Fon kapsamında sağladığımız 220.000 TL hibe desteğiyle Sazlıklarda Hayat: Poyraz Kuşu ve Yılan Balığı projesini hayata geçirecek. Dernek proje kapsamında Ege Havzası’nda Edremit Körfezi kıyısında yer alan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın doğa alanı olarak korunması ve yaşatılması amacıyla çalışmalar yapacak. Bu amaç doğrultusunda, Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın tescil alanının genişletilmesi ve ekosistem tabanlı yönetim planının hazırlanması amacıyla ulusal kampanya düzenleyecek ve farkındalık faaliyetleri yürütecek.
Marmaris Ekolojik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi: Muğla’da faaliyet gösteren kooperatif, başta Marmaris olmak üzere Muğla’nın tarımsal ürünlerinin ekolojik koşullar altında ekilmesi, hasat edilmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla çalışmalar yürütüyor. Fon kapsamında sağladığımız 215.000 TL hibe desteğiyle Marmaris Kasaba: Kadın Sağlık Bahçeleri projelerini hayata geçirecek. Kooperatif proje ile Marmaris’te sürdürülebilir ve dirençli bir gıda sisteminin teşvik edilmesi ve ekosistem tabanlı yönetim uygulama modellerinin oluşturulması amacıyla çalışmalar yapacak.
S.S. Ayvalık Başka Bir Okul Mümkün Eğitim Kooperatifi (BBOM Ayvalık Kooperatifi): Balıkesir’de faaliyet yürüten kooperatif; Ayvalık ilçesi genelinde eşitlik, özgürlük, toplumsal adalet, duyarlılık, çoğulculuk, ekolojik düşünce, yaratıcılık ve bilimsellik gibi değerlerin eğitim alanında yaygınlaştırılması amacıyla çocuklara, ebeveynler ve eğitmen/öğretmenlere yönelik çeşitli etkinlik ve çalışmalar yürütüyor. Fon kapsamında sağladığımız 220.000 TL hibe desteğiyle Ayvalık Adalarında Kuşların ve Biyoçeşitliliğin Araştırılması projesini hayata geçirecek. Kooperatif proje kapsamında Ayvalık Adaları ve deniz sahasındaki biyolojik çeşitliliğin araştırılması, tehdit unsurlarının belirlenerek etki değerlendirmelerinin yapılması, elde edilen ön bulgularla Ayvalık’ta okul çağındaki öğrencilerle farkındalık arttırma çalışmalarının yapılması amaçlanıyor.
Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD): SAD, deniz canlıların araştırılması ve korunması, kıyı ve deniz yaşam alanlarının ve yabanıl kıyı habitatlarının korunması, yönetim planlarının hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi amacıyla çalışmalar yürütüyor. Fon kapsamında sağladığımız 219.986 TL hibe desteğiyle Bodrum Yarımadasının Deniz Çayırlarını Koruma ve Yaşatma projesini hayata geçirecek. SAD proje kapsamında Küdür Yarımadası 1. Derece Doğal SİT ve Akdeniz Foku Koruma Alanı başta olmak üzere Bodrum çevresindeki adaların ve diğer önemli yaban hayatı yaşam alanlarının etkin bir şekilde korunması amacıyla çalışmalar yürütecek.