The Turquoise Coast Environment Fund – Turkey (TCEF) hibe programı, kara ve denizle bağlantılı adalar, kıyısal bölgeler ve sulak alanlar da dahil olmak üzere, Türkiye’nin güney ve batı kıyı bölgelerinde; doğa, biyoçeşitlilik, deniz ve kıyı koruma konularında aktif olarak faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının (STK) çalışmalarını finansal olarak desteklemek amacıyla Vakfımız koordinasyonda hayata geçiriliyor. Fonun bu döneminde Doğu Akdeniz Araştırma Derneği’ne, Hukuk, Doğa ve Toplum Vakfı’na, Sucul Yaşam Derneği’ne ve Yolda Derneği’ne toplam 1.786.000 TL hibe desteği sağlayacağız.
Desteklenen STK’lar ve çalışmaları ile ilgili ayrıntılı bilgileri aşağıda görebilirsiniz:
Doğu Akdeniz Araştırma Derneği, (Yangın ve İklime Dirençli Adalar: Bozcaada ve Gökçeada Projesi, 441.000 TL), Antalya
Doğu Akdeniz Araştırma Derneği, biyolojik çeşitliliğin korunması, ekolojik sorunlara çözümler geliştirilmesi ve ekolojik ilkelerle şekillenmiş yaşamın yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Hibe desteğimizle Yangın ve İklim Dirençli Adalar: Bozcaada ve Gökçeada projesini hayata geçirecek olan dernek; proje kapsamında Bozcaada ve Gökçeada’da bitki ve vejetasyon yapıları sınıflandırıp, haritalandıracak. Aynı zamanda bu yapıların iklim krizi ve yangınlara karşı kapasitesini belirleyerek, adaların ekosistemlerinin korunması ve restorasyonu için doğa temelli çözüm önerileri geliştirecek.
Hukuk, Doğa ve Toplum Vakfı (HUDOTO), (Deniz ve Kıyıların Korunması Konusunda Kilit Paydaşların Hukuki Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi, 450.000 TL), İzmir
HUDOTO doğa, çevre ve insan haklarının korunması; ekolojik, sürdürülebilir ekonomi ve kalkınmanın uygulanması ve geliştirilmesi amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Hibe desteğimizle Deniz ve Kıyıların Korunması Konusunda Kilit Paydaşların Hukuki Kapasitesinin Güçlendirilmesi projesini hayata geçirecek olan HUDOTO; proje kapsamında deniz ve kıyı alanlarının korunmasına ilişkin yasal çerçeve hakkında sivil toplum kuruluşları (STK), avukatlar, savunucular, sahil güvenlik memurları gibi kilit paydaşların kapasitelerini güçlendirmek amacıyla Balıkesir, İzmir ve Muğla’da çevrimiçi ve yüz yüze eğitimler düzenleyecek.
Sucul Yaşam Derneği, (Muğla’da Doğa Koruyan Bir Jenerasyon Projesi, 445.000 TL), Muğla
Sucul Yaşam Derneği, sucul ekosistem araştırmalarına, sucul yaşam/balıkçılık eğitimi ile toplumun bilinçlendirilmesine ve sucul çevre ile kıyı zonu’nun korunmasına yönelik çalışmalar yürütüyor. Hibe desteğimizle Muğla’da Doğa Koruyan Bir Jenerasyon projesini hayata geçirecek olan dernek; proje kapsamında oluşturacağı Yaban Hayatı İzleme ve Doğa Koruma Eğitim Modülü ile Muğla’nın beş farklı bölgesinde yaşayan 750 gence yönelik doğa koruma ve yaban hayatı izleme eğitimleri verecek. Projenin görünürlüğünün artırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması hedefiyle; yapılan eğitim ve etkinliklerden derlenen tanıtım videosu hazırlanacak.
Yolda Derneği, (Denizler ve Toplumlar Arasında Köprü Kurmak: Saros Körfezi Koruma ve Restorasyon Planlama Projesi, 450.000 TL), Ankara
Yolda Derneği (Yolda Girişimi), biyolojik çeşitliliğin korunmak ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sunmak amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Dernek aynı zamanda göçebe hayvancılık başta olmak üzere geleneksel üretim biçimlerine odaklanıyor. Hibe desteğimizle Denizler ve Toplumlar Arasında Köprü Kurmak: Saros Körfezi Koruma ve Restorasyon Planlama projesini hayata geçirecek olan Yolda Derneği; proje kapsamında Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki ve çevresindeki deniz alanları için Koruma ve Restorasyon Eylem Planı geliştirecektir. Bu amaçla, dernek; küçük ölçekli balıkçılık kooperatifleri, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, karar vericiler, Birleşmiş Milletler temsilcileri, bağışçılar, özel sektör ve diğer ilgili paydaşların katılımıyla bir çalıştay düzenleyecektir. Çalıştayda, Eylem Planı’nın kapsamı ve vizyonu belirlenerek, kısa, orta ve uzun vadeli hedefler ile göstergeler oluşturulacaktır. Ayrıca, ekolojik, kültürel ve sosyo-ekonomik hedeflerin ve amaçların birbirine nasıl bağlanacağı üzerinde durularak, bütüncül bir yaklaşım benimsenecektir.